StoryEditor

Ovo je pismo koje je Beroš poslao obiteljskim liječnicima

Piše D  /  28.10.2020., 04:10h

"Potrebno je da se svi angažiramo. Znamo i sami, svjedočimo tome da su kapaciteti epidemiologa ograničeni. Molim i apeliram da se zapošljavaju novi ljudi, to se i radi. Jučer sam svima poslao dopis, prešao sam svoju ingerenciju. U većim gradovima se osnuju call-centri pod nadzorom epidemiologa. To je od osnovne važnosti", rekao je Beroš, prenosi Index.

"Uvedite u centralni registar covid-pozitivne i kontaktirajte njihove kontakte. Po Zakonu uloga je primaraca da u tome sudjeluju. Molim da svi skupa budemo svjesni svoje odgovornosti. Nikoga ne prozivam za nerad, za bilo što. Najmanje sam u toplom kabinetu, moja fotelja je prevruća, dajem sve od sebe. Oni kažu da su pretrpani. Dođite u Ministarstvo i pokazat ću vam koliko primjedbi dobivamo da građani ne mogu dobiti primarnu zdravstvenu zaštitu", dodao je.

Beroševo pismo liječnicima

U njegovom pismu obiteljskim liječnicima piše sljedeće:

"U skladu s člankom 197. i člankom 64. stavkom 1. točkom 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstveni radnici obvezni su sudjelovati na poziv nadležnog tijela u radu na sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti. U skladu s člankom 4. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici obvezni su provoditi mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti propisane ovim Zakonom. Ujedno, u članku 16. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisana je i obveza prijavljivanja svakog oboljenja od zarazne bolesti te svake sumnje na oboljenje od određenih bolesti, uključujući i covid-19. U skladu s odredbama Plana i programa mjere zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja doktori obiteljske (opće) medicine u suradnji s higijensko-epidemiološkom djelatnošću sudjeluju u sprječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti provođenjem mjera zdravstvenog prosvjećivanja i poduzimanjem odgovarajućih protuepidemijskih mjera, a koje obuhvaćaju, u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom i upisivanje kontakata u Digitalnu platformu za praćenje covida-19", poslao je Beroš.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 23:12