StoryEditor

Ovo je obrazloženje presude kojom je pijana SDP-ovka osuđena na 4 godine

Piše D  /  23.10.2019., 08:10h

Begić je nepravomoćno osuđena na 4 godine zatvora, a određena joj je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom na 7 godina.

Begić nije došla na izricanje presude. Obitelj poginulog Igora ostala je u šoku nakon što je sutkinja izrekla presudu. Posebno je sve teško palo Igorovoj supruzi Tanji kojoj je pozlilo.

Predsjednica sudskog vijeća Gabrijela Marčeta Ferić navela je koje su bile otegotne, a koje olakotne okolnosti za ovakvu presudu, prenosi Index.hr.

"Prilikom odlučivanja o vrsti i mjeri kaznene sankcije koja je primijenjena prema okrivljenoj, sud je imao u vidu sve okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža, a posebice jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra, način počinjenja i posljedice, prijašnji život okrivljene, njezine osobne i imovinske prilike, kao i njeno ponašanje nakon počinjenja kaznenog djela, i to neposredno po počinjenju, tijekom kaznenog postupka, kao i odnos prema žrtvama.

U svezi s time Vijeće je kao otegotno okrivljenoj cijenilo da je dijete od 10 godina, kao putnik u vozilu kojim je upravljao pokojni Igor Soldatić, također zadobilo tjelesne ozljede, iako ne teške naravi, te da je okrivljena u dva navrata prekršajno kažnjavana zbog kršenja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje na njezinu upornost u nepoštivanju prometnih propisa i izostanak kritičnosti prema takvom ponašanju", rekla je Marčeta Ferić.

"Kao olakotno okrivljenoj je cijenjeno da se odmah na početku rasprave izjasnila da se osjeća krivom za kazneno djelo za koje je okrivljena te nije osporavala odlučne činjenice u ovom predmetu, čime je bitno ubrzala dovršetak rasprave te je izrazila žaljenje i kajanje, iz čega proizlazi da je spremna suočiti se s posljedicama počinjenog kaznenog djela, kao i okolnost da je majka jednog maloljetnog djeteta, starog 7 godina, te da je dosad kazneno neosuđivana.

Iako se nakon počinjenja ovog kaznenog djela Kazneni zakon izmijenio, sud je prilikom odmjeravanja kazne sukladno odredbama čl. 3 Kaznenog zakona o obaveznoj primjeni blažeg zakona okrivljenu osudio na kaznu zatvora temeljem Kaznenog zakona koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja ovog kaznenog djela, a koji je za ovo kazneno djelo propisivao kaznu zatvora uz trajanju od 3 do 12 godina", zaključila je Marčeta Ferić.

Podsjetimo, Vera Begić je s 1,92 promila alkohola za upravljačem Peugeota 15. kolovoza prošle godine ušla u pogrešni smjer Istarskog ipsilona.

Najprije je lijevim bočnim ogledalom udarila u retrovizor Škode koju je vozio 31-godišnji Slovenac.

Potom je nastavila voziti u zabranjenom smjeru, udarila u betonsku zaštitnu ogradu, a zatim i prednju lijevu bočnu stranu automobila pulskih oznaka kojim je iz suprotnog, dopuštenog, smjera upravljao Soldatić. On je uslijed silovitog sraza preminuo na mjestu događaja.

U rujnu prošle godine Begić je podnijela ostavku, a krivnju za izazivanje nesreće priznala je još na pripremnom ročištu 27. rujna.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:49