StoryEditor
Boris Pistorius

Ovo je novi njemački ministar obrane

Piše hina  /  17.01.2023., 13:26h

Aktualni ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske Boris Pistorius bit će novi ministar obrane Njemačke, priopćila je njemačka vlada u utorak.

“Veseli me što na čelo ministarstva obrane dolazi Boris Pistorius”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u utorak. On je dodao kako je Pistoris iskusni i kompetentni političar na polju javne uprave i sigurnosti.

“Pistorius je sa svojom kompetencijom, upornošću i srčanošću prava osoba za provođenje procesa reformi kroz koje Bundeswehr trenutno prolazi”, rekao je Scholz.

Socijaldemokratski političar Pistorius bi na tom mjestu trebao zamijeniti Christine Lambrecht koja je u ponedjeljak dala ostavku na mjesto ministrice obrane nakon niza propusta i negativnih napisa medija o njezinom radu.

Pistorius slovi kao iskusni političar koji je svojim djelovanjem bio poznat i izvan svoje savezne pokrajine.

Izbor 62-godišnjeg Pistoriusa slovi kao iznenađenje zbog toga što se očekivalo da zbog pravilne zastupljenosti unutar kabineta na čelo ministarstva obrane opet dođe žena.

Opoziciona demokršćanska Unija CDU/CSU je kritizirala izbor Pistoriusa koji se do sada nije bavio obrambenim pitanjima.

“Ovim izborom kancelar je pokazao kako ne shvaća ozbiljno preokret koji se mora dogoditi u obrambenom sistemu. Na čelo ministarstva obrane opet dolazi osoba koje nema kompetencije niti iskustva u radu s Bundeswehrom”, rekao je Johan Wadephul, potpredsjednik zastupničkog kluba opozicione Unije CDU/CSU u Bundestagu.

Mjesto ministra obrane, zbog velikih problema s kojima se njemačke oružane snage bore već godinama, slovi kao najnezahvalnija pozicija unutar vlade a ministri na čelu ovog resora u pravilu ne ostaju cijelo izborno razdoblje.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu kancelar Scholz je najavio temeljitu reformu i modernizaciju Bundeswehra za što je izdvojen fond od 100 milijardi eura.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:57