StoryEditor

Ovo je najbolji grad u Hrvatskoj po kvaliteti života

Piše D  /  21.10.2020., 04:10h

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač izjavio je u srijedu kako je ta titula veliko priznanje svim građanima Čakovca bez obzira na to rade li u javnome ili privatnom sektoru, svim gospodarstvenicima koji djeluju na području grada te svima onima koji svojim radom i inicijativama pridonose da Čakovec bude ugodno mjesto za život.

"Nagrada je i ostatku Hrvatske pokazala ono što mi u Čakovcu jako dobro znamo, kako smo najbolji grad u državi", istaknuo je Kovač.

Govoreći o plasmanu među najbolje hrvatske urbane sredine, istaknuo je kako je to pokazatelj da se Čakovcem vrlo dobro upravlja te da je javni servis učinkovit, prenosi Hina.

Hrvatski su gradovi po veličini bili podijeljeni u tri kategorije - mali, srednji i veliki, a najbolji grad bira se u četiri područja: gospodarstvu, obrazovanju i mladima, uspješnosti u korištenju EU fondova te u kvaliteti života. Čakovec je proglašen najboljim u kvaliteti života velikih gradova i time je oduzeo titulu prošlogodišnjem pobjedniku Zagrebu.

U tu najprestižniju kategoriju najboljih gradova bilo je uključeno čak 26 kriterija. Osim prosječnog dohotka po stanovniku, računao se udio za izdvajanje za obrazovanje, zaštitu okoliša, subvencioniranje cijene prijevoza u proračunu te indeks starenja stanovništva nekoliko proračunskih godina unazad. U izboru koji se provodi od 2018. to je drugi put da Čakovec slavi, a prvi put primio je priznanje prije dvije godine za obrazovanje i mlade.

DNevnik.ba

16. travanj 2024 11:11