StoryEditor

Ovo je muškarac osumnjičen za krvavi napad u Njemačkoj

Piše D  /  09.10.2019., 09:10h

Njemački mediji objavili su da je osumnjičeni Stephan Balliet, 27-godišnji Nijemac, piše Deutsche Welle. On se pojavio u video streamu, snimljenom na GoPro kameri. Rekao je da je feminizam odgovoran za opadanje nataliteta zapadnih zemalja, što se zatim koristi kao izgovor za masovne imigracije. Napadač je također optužio Židove da su "korijen svih problema". 

Prema posljednjim medijskim izvještajima, traje potraga za mogućim napadačima, ali nije isključeno da je napadač djelovao sam.

Još uvijek se točno ne zna što se dogodilo u blizini sinagoge, no čini se da su jedan ili više napadača pokušali ući u hram, u čemu ih je spriječio zaposlenik osiguranja.

Čelnik židovske zajednice Max Rivorotzki za magazin Der Spiegel je kazao kako je u to vrijeme u sinagogi bilo između 70 i 80 vjernika. 

Napad se dogodio na Jom kipur, najsvetiji dan judaizma, te u vrijeme javne rasprave o stanju sigurnosti Židova u Njemačkoj u kojoj raste broj antisemitskih zločina, posebice onih nasilnih.

Lokalni mediji prenose da je nedugo nakon neuspješnog ulaska u sinagogu na susjedno židovsko groblje bačena granata ili improvizirana eksplozivna naprava. 

Jedan ili više napadača potom je napalo prodavaonicu brze hrane u blizini sinagoge. 

Glasnogovornica policije je nedugo nakon objave o smrtnim slučajevima i uhićenju otkrila kako se pucalo i u Landsbergu, gradiću koji se nalazi oko 15 kilometara od Hallea.

Stanovnicima oba grada savjetovano je da ne izlaze iz kuće.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 00:45