StoryEditor
Azatbek Omurbekov

Ovo je krvnik iz Buče, Ukrajinci mu znaju ime i aktivno ga traže: "Mnoga tijela uopće nemaju lice, pakao..."

Piše desk  /  07.04.2022., 07:54h
Ukrajinske su snage identificirale glavnog krivca za masakr u Buči, zapovjednika Azatbeka Omurbekova, no problem je što u Ukrajini ima još vojnika poput njega

Prizori pomračenja čovječanstva stižu iz ukrajinske Buče, gradića nekoliko kilometara od Kijeva. Broj pronađenih unakaženih leševa popeo se na više od 340. Među njima ima i djece.

"Pronašli smo u podrumu mog nećaka prije četiri dana. Pokopali smo ga. Ubijen je pucnjem u uho", rekla je stanovnica Buče, Natalija Aleksandrova, a ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski ima zastrašujući zahtjev: "Trebat ćemo DNK laboratorij jer vidite da mnoga tijela uopće nemaju lice."

Vlasti tvrde da znaju tko je krvnik iz Buče. Riječ je o Azatbeku Omurbekovu, pod čijim su zapovjedništvom ruske trupe ubijale civile po kućama i na ulicama te silovale žene u svakoj prigodi, pa čak i pred njihovom djecom.

"Stvarno se šalite sa mnom? Cijeli svijet gleda kako umiremo, a govorite o Ženevskoj konvenciji! Možda biste trebali nazvati Putina i njemu govoriti o Ženevskoj konvenciji! O golim ženama pregaženima tenkom koje sam vidjela u Buči", rekla je Kira Rudik, zastupnica u ukrajinskom Parlamentu.

Ukrajinski predsjednik je Ruse koji na bilo koji način sudjeluju u ratu nazvao ratnim zločinom. Tvrdi da po Ukrajini ima još Buča. "Mislim da je glavni razlog zašto ne možemo dovesti humanitarnu pomoć u Mariupolj taj što se Rusija boji da će svijet vidjeti što se ondje dogodilo. Mislim da je ondje tragedija. Mislim da je ondje pakao. Znam da ondje nisu ubijeni deseci, nego tisuće ljudi", poručio je Volodimir Zelenski.

Slično razmišljaju i lideri iz cijelog svijeta. Francuski predsjednik Emmanuel Macron tvrdi da se u Buči "vrlo vjerojatno dogodio ratni zločin." Britanski premijer Boris Johnson je otišao i korak dalje: "Kada pogledate ono što se dogodilo u Buči i ono što vidimo da je Putin već prije napravio u Ukrajini, bojim se da to nije daleko od genocida."

Mnogi su počeli Buču uspoređivati sa zvjerstvima na ovim područjima, pogotovo s Ovčarom i Srebrenicom. Povjesničari se slažu da je modus operandi isti, ali i da će suđenje zločincima biti teže nego ranije, jer Haški sud ne radi.

"Njegovi osnivači su bili oni koji su sudjelovali u ratu - Hrvatska, BiH i Srbija. Oni su potpisali da će jednog dana doći do suđenja onih koji suodgovorni za zločine. U ovom slučaju toga nema. Rusija nije potpisnik međunarodnih ugovora. Ne vidim način na koji bi međunarodna zajednica bilo kojeg ruskog zapovjednika privela na nekakav međunarodni sud pravde", rekao je za RTL povjesničar Hrvoje Klasić.

Dok međunarodna zajednica šalje samo deklarativne osude zločina u Ukrajini, Rusija prema toj zemlji šalje nove granate i rakete.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 19:09