StoryEditor
iz reda bošnjaka

Ovo je kompletna lista 14 veleposlanika koje predlaže Bećirović, većina su stari kadrovi

Piše desk  /  24.01.2023., 11:52h

Klix.ba piše kako je u posjedu kompletnog spiska prijedloga za veleposlaničke pozicije koje delegira član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka Denis Bećirović.

Pojedina imena smo objavili sinoć, a sada donosimo kompletnu listu budućih veleposlanika BiH iz kvote koju delegira Bećirović. Većinom su tu dobro poznata imena iz svijeta diplomacije, koji su u prethodnim desetljećima obnašali slične funkcije.

U vezi prijedloga imena postoje različita mišljenja u javnosti.

Ipak, ovom prilikom vrijedi podsjetiti da su najave nove državne vlasti bile da će reforma diplomatske mreže biti jedna od prvih zadataka nove vlasti.

"Treba nam brza promjena diplomatske mreže, mislim da je to najbrža reforma koja se može dogoditi, da otjeramo ove potrošene i islužene kadrove iz veleposlanstava i da Bećirović, nadam se i Komšić, pošalju tamo novu energiju mladih i pametnih ljudi", kazao je Elmedin Konaković za Avaz u listopadu 2022. godine.

Prema ovoj listi ipak ne vidimo mnogo novih imena u svijetu diplomacije i ono što je zanimljivo iz redova Naroda i pravde direktno je samo Haris Bašić predložen. Među ostalim imenima interesantno je pratiti cijeli niz imena koje se na određeni način vežu za Harisa Silajdžića, odnosno većina ih je u njegovom mandatu 2006. - 2010. obnašala neku od diplomatskih funkcija.

Bećirović je za veleposlanika BiH u Velikoj Britaniji predložio Osmana Topčagića, gdje je i u prošlosti bio veleposlanik, a obnašao je funkciju i veleposlanika u Misiji EU. Kako se neslužbeno saznaje sin mu također živi u Londonu. Topčagić ima 72 godine.

Sabit Subašić je predložen za novog ambasadora u Egiptu. Ima 68 godina, a ranije je bio ambasador u Indiji i Kini. Ranije je otvoreno podržao Bećirovića, ali i Konakovića za ministra vanjskih poslova.

Erol Avdović je predložen za ambasadora u Belgiji. On godinama živi u New Yorku i ranije se dovodio u vezu da bi mogao biti prijedlog za ambasadora u New Yorku u Ujedinjenim narodima. Veoma je aktivno komentirao i analizirao političku zbilju u BiH te je otvoreno podržavao politiku Željka Komšića.

Zlatko Lagumdžija je predložen za ambasadora u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Ima 68 godina i bivši je ministar vanjskih poslova. Zanimljivo je da ga je predložio Bećirović iako su u SDP-u godinama unazad iz SDP-a gotovo jednoglasno kritizirali političku zaostavštinu Lagumdžije.

Haris Hrle je predložen za ambasadora BiH u Indiji. Ima 60 godina i ranije je bio ambasador u SAD-u, Saudijskoj Arabiji i Australiji. Bivši je zet ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Nijaz Čardaklija je zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i sada je predložen za ambasadora u Iranu. Ima 60 godina.

Elma Kovačević Bajtal je predložena za ambasadoricu BiH u Crnoj Gori. Ranije je radila u Vanjsotrgovinskoj komori i bila je ambasadorica u Norveškoj. Supruga je profesora sociologije i političkog analitičara Esada Bajtala. Ona je jedna od ambasadorica koje su u diplomaciju ušle prije svega kao saradnici i prijatelji Harisa Silajdžića.

Amira Arifović Harms je predložena za ambasadoricu u Italiji, zaposlena je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Emin Čohodarević je predložen za ambasadora u Pakistanu, a zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nusret Čančar je još jedan od iskusnijih kadrova, a sada je predložen za ambasadora u Kuvajtu.

Armin Limo je predložen za ambasadora u Indoneziji. Ranije je bio ambasador u Pakistanu.

Anesa Kundurović je kandidatkinja za ambasadoricu u Danskoj, a ranije je bila ambasadorica u Japanu.

Haris Bašić je kao kadar NiP-a predložen za ambasadora u Vijeću Europe. Bivši je ambasador u Danskoj.

I Damir Arnaut je kandidat za ambasadora u Njemačkoj. Ranije je obnašao ambasadorsku funkciju u Australiji. Po povratku iz Australije uključuje se u politički život kao kadar SBB-a pa Naše stranke. Ranije je bio kadar Stranke za BiH i blizak suradnik Harisa Silajdžića.

Zanimljivo je da je Arnaut u posljednjih nekoliko tjedana ušao u neku vrstu konflikta u Našoj stranci, gdje je kritizirao određene odluke, a ovim prijedlogom i odlaskom u diplomaciju se na suptilan način i povlači iz Naše stranke.

Treba reći da se ni SDA u prethodnim godinama nije proslavila diplomatskim rješenjima.

Dnevnik.ba

03. lipanj 2023 17:22