StoryEditor

​Ovo je čovjek koji je spasio Jadran od potonuća turskog broda punog goriva

Piše D  /  18.06.2018., 09:06h

Rano jutros sanirano je i drugo oštećenje kroz koje je morska voda prodirala u brod i uspješno je dotegljen do Trogira oko 15:30.

Kako piše portal Morski, istinski junak spasilačke akcije je Andy Marović, instruktor ronjenja s Komiže. Marović je pozvan u nedjelju poslijepodne kako bi zakrpao brod da bi pumpe lakše ispumpavale more i kako bi ga koliko-toliko sigurnije u tegalj mogao preuzeti Brodospasov remorker Alkaid.

"Brod bi se definitivno potopio da nismo došli"

Brod je preuzet u tegalj, no nekoliko nautičkih milja od kopna trup je opet počeo popuštati, pa su Marovića ponovno pozvali oko 4 sata u noći na ponedjeljak. To je Morskome potvrdio i sam Marović.

"Istina je, zvali su nas u nedjelju oko 16 sati i u ponedjeljak rano ujutro između 4 i 5 sati. Krpali smo rupu na krmenom dijelu dna, veličine 15×10 cm s dvokomponentnim ljepilima i priručnim materijalima", pojasnio je Marović.

"Drugi prodor mora u brod dogodio se kroz usis motora i brod bi se definitivno potopio da nismo došli", dodao je Marović.

"Radio sam sam prvi put gotovo dva sata i drugi put nešto više od sat vremena, a kako je bilo raditi? Probajte zamisliti rad na otvorenom moru ispod korita broda koji tone", rekao je Marović, koji je u ronilačkim krugovima poznat kao vrhunski profesionalac kojeg se zove za najteže i najkompleksnije situacije.

Brod star 25 godina

"Ovaj brod je 1993. godište i plovio je iz Turske u slovensku luku Kopar te je vozio 3000 tona magnezita", rekao je načelnik splitske Postaje pomorske policije Joso Vujić i izrazio zadovoljstvo što je plovilo policijske ophodnje iz Splita sudjelovalo u ovakvom pothvatu pomoći u spašavanju.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 18:19