StoryEditor
popis

Ovih 13 osoba je osumnjičeno za napad na ustavni poredak BiH

Piše desk  /  22.12.2021., 14:26h
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je 15. prosinca ove godine naredbu o provođenju istrage protiv 13 osoba zbog sumnje da su počinile kazneno djelo napad na ustavni poredak BiH, doznaje Avaz iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji.

Prema informacijama Avaza, prvoosumnjičeni za rušenje države BiH i njenih institucija je Milorad Dodik, šef SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik se službeno sumnjiči da je počinio kazneno djelo udruživanje radi vršenja kaznenih djela iz člana 249. KZBiH, u vezi s kaznenim djelima napad na ustavni poredak iz člana 156. KZBiH, i protuzakonito formiranje vojnih snaga iz člana 162a. KZBiH, a sve u vezi s članom 53. KZBiH.

Osim njega, na popisu osumnjičenih su i Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, Radomir Višković, premijer RS-a, i Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a (NSRS). Tužiteljstvo BiH za napad na ustavni poredak sumnjiči i predsjednike klubova zastupnika u NSRS: Petra Đokića, Nenada Stevandića, Dragana Čavića, Darka Banjca, Igora Žunića, Dalibora Stevića, Spomenku Stevanović, Marinka Dragišića te Diku Cvjetinovića.

Kako je navedeno u naredbi za provođenje istrage (broj: T 20 0 KT 0020979 21), ova grupa, s Dodikom na čelu, tijekom sredine 2021. godine sudjelovala je u pripremi seta zakona iz oblasti obrane, pravosuđa, sigurnosti i neizravnog oporezivanja, kojim bi u neustavnoj i nezakonitoj proceduri, kršenjem člana III. stava 5. točke a. Ustava BiH, entitetski organi stavili izvan snage zakone donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

- Sve s ciljem promjene ustavnog poretka BiH i svrgavanja njenih najviših institucija, te umanjenja obrambene moći BiH ukidanjem Oružanih snaga BiH, kao i urušavanja cjelokupnog sigurnosno-pravosudnog sektora Bosne i Hercegovine te ugrožavanja ekonomske stabilnosti cijele države - stoji u naredbi u koju je Avaz imao uvid.

Osim toga, kako je navedeno, Milorad Dodik organizirao je grupu ljudi u cilju počinjenja kaznenih djela propisanih zakonom BiH tako što je prijetnjom fizičkom silom pokušao promijeniti ustavni poredak BiH i svrgnuti najviše institucije BiH, a Višković, Đokić, Cvijanović, Čubrilović, Stevandić, Banjac, Čavić, Žunić, Stević, Stevanović, Dragišić i Cvjetinović postali su pripadnici organizirane skupine ljudi, udružene u cilju počinjenja kaznenih djela propisanih zakonom BiH.

U naredbi je navedeno da je Dodik 18. listopada , kao sudionik 29. posebne sjednice Vlade Republike Srpske, u cilju ostvarivanja izrečenih prijetnji uporabom fizičke sile, radi svrgavanja najviših institucija BiH, poticao Vladu RS-a i druge, za sada nepoznate osobe, da pripremaju: materijale, informacije, zaključke i druge akte, kao pripremne radnje na pripremanju povlačenja suglasnosti kojima je Republika Srpska dala suglasnost, a potom BiH preuzela nadležnost od entiteta.

- Iako je znao da se zakoni donošeni na razini BiH mogu mijenjati samo u zakonodavnoj proceduri, unutar institucija BiH, u Parlamentarnoj skupštini BiH - navedeno je.

Kako je naglašeno, 10. prosinca ove godine usvojene su navedene informacije sa zaključcima iz kojih proizlazi da RS povlači suglasnost od 25. veljače 2004. godine za potpisivanje Sporazuma o prijenosu nadležnosti entiteta kroz uspostavljanje VSTVBiH, povlači suglasnost od 30. listopada 2003. godine na prijenos nadležnosti iz oblasti neizravnog oporezivanja na BiH, povlači suglasnost od 30. kolovoza 2005. godine na prijenos nadležnosti iz oblasti obrane na institucije BiH.

- A organi RS-a da u roku od šest mjeseci donesu i obvezuju nadležni set zakona iz oblasti: obrane, sigurnosti, pravosuđa i neizravnog oporezivanja, kojim zakonima će se, izravnim kršenjem zakona BiH, ukinuti nadležnosti BiH iz člana III. stav 5. točka a. Ustava BiH, odnosno svrgnuti njene najviše institucije.

Do sada su kao svjedoci saslušani Goran Selak, Mirko Šarović i Nenad Nešić. Danas će iskaz dati Branislav Borenović, a sutra Nebojša Vukanović. U utorak Dragan Lukač, a potom i Antun Kasipović. 

Avaz doznaje da Tužiteljstvo osumnjičene neće pozivati na ispitivanje, barem u ovoj fazi postupka.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 13:19