Article_Top_970x250

Ove godine osigurano 66 milijuna maraka za zapošljavanje, posao bi trebalo dobiti oko 15 000 osoba

federalni zavod za zapošljavanje

Ove godine osigurano 66 milijuna maraka za zapošljavanje, posao bi trebalo dobiti oko 15 000 osoba

velj 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) u utorak je predstavio dva programa zapošljavanja za 2020. godinu. Riječ je o Programu sufinanciranja zapošljavanja te o Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start Up.

Javni poziv za sudjelovanje aplikanata u oba programa bit će biti objavljeni 28. veljače na web portalu FZZZ, a osam dana ranije bit će dostupni tekstovi programa kako bi se potencijalni korisnici mogli informirati.

Stručni suradnik za odnose s javnošću FZZZ-a Haris Čuljević na press-konferenciji je naglasio kako je za mjere aktivne politike za zapošljavanje u 2020. godini osigurano 66 milijuna KM.

-Cijenimo da bi ovim sredstvima, koje je u potpunosti osigurao FZZZ, moglo biti obuhvaćeno oko 15.000 nezaposlenih osoba – kazao je Čuljević.

Voditelj sektora za aktivnu politiku zapošljavanja FZZZ Haris Huskić predstavio je programe koji će biti implementirani u ovoj godini.

-Riječ je primarnim programima koje mi već godinama financiramo. Ukupna vrijednost Programa sufinanciranja zapošljavanja je nešto veća od 51 milijun KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 13.000 osoba. Ciljne skupine su mladi, žene, osobe dobi do 35 godina s radnim stažom, zatim osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe niže kvalifikacije i bez kvalifikacije, te razvojačeni branitelji – kazao je Huskić.

Ciljna skupina Programa sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2020. su osobe prijavljene na evidenciji nezaposlenih dan prije objave javnog poziva, bez obzira na stupanj obrazovanja i starosnu dob, a koji će se nakon prijave na javni poziv registrirati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

-Za realizaciju ovog Programa predviđena su sredstva u iznosu od 14 milijuna KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH – kazao je Huskić.

Javni poziv će se istovremeno objaviti u svim županijama, bit će otvoren tri radna dana, a aplikacije će se moći podnositi putem linka na web portalu FZZZ.

U osvrtu za programe zapošljavanja i samozapošljavanja u 2019. godini, realizirane u suradnji s županijskim službama za zapošljavanje, predstavnici FZZZ su kazali da su zadovoljni, te da je u prošloj godini više od 13.000 osoba potpisalo ugovore

Dnevnik.ba