StoryEditor

Ovaj islamski propovjednik pokrenuo je hajku protiv ubijenog francuskog učitelja

Piše D  /  19.10.2020., 10:10h

Podsjetimo, 18-godišnji čečenski azilant Abdulah Anzorov ubio je učitelja povijesti Samuela Patyja zbog karikatura Muhameda koje je ovaj pokazao učenicima na nastavi u svojoj srednjoj školi u predgrađu Pariza zvanom Conflans-Saint-Honorine, u sklopu građanskog odgoja. Anzorov je na Twitteru, neposredno nakon ubojstva, objavio poruku kojom preuzima odgovornost za smaknuće "jednog od pasa iz pakla koji su se usudili ponižavati Muhameda", zajedno s fotografijom njegove odrubljenje glave. 

No čini se da je među uhićenim osumnjičenicima jedna osoba  ključna - Abdelhakim Sefrioui. Ovaj samozvani imam i radikalni islamist proglasio je fetvu, odnosno presudu na temelju islamskih svetih spisa i šerijata kao islamskog pravnog nauka, protiv nesretnog učitelja zbog "svetogrdnog" prikazivanja karikatura proroka Muhameda tijekom predavanja o slobodi govora.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin otkrio je da su Sefrioui i Brahim Chnina, otac 13-godišnje muslimanske učenice iz Patyjeve škole, proglasili fetvu protiv Patyja. 

59-godišnji Sefrioui, koji je rođen u Maroku i doselio u Francusku, predstavlja se kao član odbora Vijeća imama Francuske, iako takva institucija nikad nije bila na popisu službenih islamskih tijela u Francuskoj, piše Liberation, prenosi Index.hr.

Abdelhakim Sefrioui: Rekli smo školi da tražimo hitnu suspenziju ovog bandita

U intervjuu objavljenom 12. listopada Sefrioui je objasnio kako je zajedno s Chninaom otišao posjetiti upravu srednje škole Bois-d‘Aulne, u kojoj je pokojni Patty predavao, kako bi se požalio na njegovo pokazivanje karikatura Muhameda svojim učenicima, koje je prvo objavio satirički časopis Charlie Hebdo.

"Mi smo izrazili svoju zapanjenost da uprava škole to prihvaća. Rekao sam im jednu stvar: da mi, Vijeće imama Francuske i mi, francuski muslimani, kategorički odbacujemo ovu vrstu neodgovornog i agresivnog ponašanja koje ne poštuje pravo ove djece da sačuvaju svoj psihološki integritet. Rekli smo da tražimo hitnu suspenziju ovog bandita (Pattyja) jer on nije učitelj", kaže ovaj islamistički propovjednik u videu koji je objavljen na internetu, prenosi Liberation. Sefrioui je prozvao i predsjednika Emmanuela Macrona koji je, kako je bez dokaza ustvrdio, pozvao Francuze "da mrze muslimane", aludirajući na nedavnu Macronovu inicijativu suzbijanja militantnog islamskog ekstremizma. 

"Otišli smo iz škole s čvrstom namjerom da se mobiliziramo za akciju ispred škole i ispred akademskog inspektorata", dodao je ovaj samozvani imam.

Poznat po islamističkim i pro-palestinskim demonstracijama

Međutim, Patty je, kao i na ranijim predavanjima na kojima je prikazivao sporne karikature, rekao muslimanskim učenicima da ne gledaju, odnosno da napuste učionicu ako ih karikature vrijeđaju. 

Sefrioui je inače godinama poznat obavještajnim službama, ali dosad nije osuđivan. Njegove dosadašnje aktivnosti uglavnom su se svodile na raspačavanje islamističkih knjiga i organizaciju demonstracija i provokativnih javnih molitvi u Parizu i okolici, na kojima je često izražavao antisemitske stavove pod krinkom borbe za prava Palestinaca. On i njegovi ekstremistički sljedbenici napali su 2010. sudionike prosvjeda feminističke organizacije Ni putes ni soumissions (Ni kurve ni služavke), zbog čega je morala intervenirati policija. 

Chnina je pak pozvao na "mobilizaciju" protiv profesora te je zatražio da mu se da otkaz u školi. Isto tako je na društvenim mrežama objavio profesorovo ime i prezime te adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana prije napada.  

Zasad nije poznato je li Anzorov bio povezan sa Sefriouiem i je li odgovorio na njegovu "fetvu" kada je, naoružan nožem i zračnom puškom, došao u mirno predgrađe Pariza i zaklao profesora povijesti - zbog karikatura. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 00:40