StoryEditor
zanimljivosti

Ova imena za bebe ilegalna su u nekim zemljama

Piše desk  /  11.02.2022., 21:31h
Posljednjih godina mogli smo čuti doista čudna imena za djecu, a neka su toliko bizarna da su zabranjena.

Primjerice, par u Francuskoj poželio je svom djetetu dati ime Nuttela, ali sudac im to nije dopustio. Odluka suca nema veze s autorskim pravima, nego bi, kako je obrazložio, ime dijete učinilo predmetom sprdnje. Roditelji su na kraju dijete nazvali Ella, prenosi Index.hr.

U Francuskoj je također zabranjeno ime Fraise, što u prijevodu znači jagoda, jer bi se moglo pogrešno protumačiti kao žargonska riječ za guzicu. I ovaj slučaj je završio na sudu pa su roditelji nakon negativnog odgovora kćer nazvali Fraisine. 

Treći par u Francuskoj pokušao je djetetu dati ime Princ William, ali i to je palo u vodu kako se djetetu ne bi izrugivali.

Portugal je još jedna zemlja koja ima stroga pravila kad su u pitanju imena. Primjerice, nadimci ne mogu biti službena imena. Roditelji koji požele djetetu dati ime Tom morat će odabrati Tomas. 

U ovoj zemlji zabranjena su i imena koja nisu portugalska, a Thor, Nirvana i Paris samo su neka na popisu koji se sastoji od 82 stranice zabranjenih imena. 

Par iz Švedske pokušao je svoje dijete nazvati Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, u znak protesta zbog novčane kazne koju su dobili jer ime svog djeteta nisu prijavili do petog rođendana. Pri predaji zahtjeva 1991. godine rekli su da se ime izgovara Albin, ali nisu dobili zeleno svjetlo. 

Drugi švedski par htio je dijete nazvati Ikea, a nisu uspjeli jer je zabranjeno koristiti imena tvrtki. 

Na Islandu slovo C nije uključeno u abecedu pa je zabranjeno koristiti imena koja počinju tim slovom. Zbog toga je bivši gradonačelnik Reykjavika Jon Gnarr bio spriječen nazvati svoju kćer Camilla. 

Islanđanka Harriet Cardew, čiji je otac bio iz Ujedinjenog Kraljevstva, nije mogla dobiti putovnicu jer njezino ime ne postoji na Islandu. Na kraju je dobila putovnicu na ime Stulka (djevojka) Cardew.

Novi Zeland zabranio je imena Saint, Prince, King i Royal, a pravu muku prošli su i roditelji koji su sina htjeli nazvati rimskim brojem III. 

"Vi možete djetetu poželjeti dati glupo ime, ali zapamtite da je dijete to koje će živjeti s tim", rekao je tada matičar Jeff Montgomery.

Osim toga, Novi Zeland strogo propisuje da interpunkcijski znakovi ne mogu biti dio imena.

19. travanj 2024 07:37