StoryEditor

Ova država je novi najveći proizvođač nafte na svijetu

Piše D  /  14.09.2018., 01:09h

Prema njihovim podacima, SAD je u kolovozu dnevno proizvodio ko 11 milijuna barela nafte, čime su nadmašili dosad vodeću Rusiju. To je ujedno i prvi put nakon 1999. da SAD proizvodi više nafte od Rusije.

 - Ovo je povijesni doseg i podsjetnik svima da se nikada ne klade protiv američke naftne industrije - rekao je čelnik konzultantske tvrtke Rapidan Energy Group, Bob McNally.

Do naftnog booma u SAD-u došlo je zbog crpljenja nafte iz škriljevca, zbog čega se američka proizvodnja u zadnjih deset godina više nego udvostručila. Nova proizvodnja uglavnom je koncentrirana u južnim državama SAD-a, ponajprije Teksasu i dijelom Novom Meksiku - tamo se nalazi Permijski bazen, veliki komad zemlje bogat nalazištima nafte.

Zbog tih je nalazišta proizvodnja u Teksasu skočila na gotovo šest milijuna barela nafte dnevno čime bi, da je neovisna država, ova savezna država SAD-a bila treći proizvođač nafte u svijetu.

Ono što će Amerikance dodatno razveseliti je i prognoza prema kojoj bi na prvom mjestu globalnih proizvođača nafte mogli ostati i cijele sljedeće godine, ispred Rusije i Saudijske Arabije. Tako procjena američke Administracije za energetske informacije (EIA) kaže da će SAD sljedeće godine proizvoditi 11,5 milijuna barela nafte dnevno.

Spomenimo još i da najveće naftne rezerve nema ni jedan od top tri globalna proizvođača nafte, nego je to osiromašena Venezuela u kojoj je zbog korupcije i lošeg upravljanja industrijom proizvodnja znatno pala od zlatnih dana sredinom 2000-ih, piše Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:58