Article_Top_970x250

Otvoreno 'Hrvatsko proljeće Središnje Bosne'

novi travnik

Otvoreno 'Hrvatsko proljeće Središnje Bosne'

svibnja 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Fena)

Kulturno-umjetnička manifestacija "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne 2019." svečano je otvorena u četvrtak navečer u Novom Travniku izvedbom glazbeno-scenskog spektakla "Vukovarsko svjetlo".

Okosnicu glazbeno-scenskog spektakla "Vukovarsko svjetlo" čine tri dokumentarna filma - Vječni plamen, Bitka za Vukovar te Vukovar danas, a cijeli događaj obiluje svjetlosnim i zvučnim efektima koji dočaravaju ozračje rata u kojem su se stanovnici i branitelji tog grada našli u drugoj polovici 1991. godine, prenosi Fena.

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" već šestu godinu zaredom održava svoju misiju kao kulturni festival povezujući kulturne sadržaje Hrvata Bosne i Hercegovine i Hrvata Republike Hrvatske, izjavio je na otvaranju manifestacije predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH SBŽ-a Dario Plavčić.

Istaknuo je kako ovogodišnja manifestacija ima ukupno 17 događaja te kako se njezinim otvaranjem s "Vukovarskim svjetlom" nastoji oplemeniti neraskidiva veza Hrvata BiH i Hrvatske.

"Uz to, uz naše domaće snage i umjetnike koji dolaze iz svih krajeva Središnje Bosne, povezivanje i promociju kulture, nastavit ćemo s Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar te članovima ljubuškog fotokluba 'Fokus' koji su dio ovogodišnjeg Proljeća. Svi ovi događaji bit će izvedeni u gradovima Srednjobosanske, ali i gradovima Zeničko-dobojske i Hercegbosanske županije te u gradu Sarajevo, što je uistinu najveća vrijednost ovog projekta", kazao je Plavčić.

Prisutnima se tijekom otvaranja obratio i predsjednik OO Mladeži HDZ BiH Novi Travnik Ivan Brkan koji je izrazio zadovoljstvo što su ugostili prijatelje iz Vukovara s emotivnim događajem "koji povezuje ono što su prošli i doživjeli Hrvati Središnje Bosne i Hrvati Republike Hrvatske, odnosno grada Vukovara".

On je u ime organizatora zahvalio KUD-u "Stari hrast 2000", Novotravničkim mažoretkinjama i svim hrvatskim braniteljima na sudjelovanju i podršci.

Otvorenju manifestacije "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" za 2019. godinu nazočilo je i izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjendikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

Dnevnik.ba