StoryEditor
mostar

Otvorena izložba slika Milene Šotre Gaćinović u Muzeju manastira Žitomislić

Piše fena  /  16.12.2022., 22:08h

U Muzeju manastira Žitomislić otvorena je izložba slika poznate srbijanske slikarice Milene Šotre Gaćinović, koja je rođena u okolici Stoca i smatra se prvom ženom slikaricom iz Hercegovine.

- Ova izložba je samo izbor iz bogatog legata kojega je umjetnica 1980. poklonila Muzeju Hercegovine, a riječ je o više od stotinu slika iz dva ciklusa: putovanja kroz Rusiju i Ukrajinu te putovanja kroz Hercegovinu. Nakon slikaričine smrti njena djeca su također poklonila jedan dio iz obiteljske kolekcije. Milena potječe iz talentirane obitelji umjetnika jer je njezin brat Branko Šotra bio poznati grafičar - izjavila je ravnateljica Muzeja Hercegovine Trebinje Ivana Grujić.

Dodala je kako je Milena Šotra prva slikarica iz Hercegovine o kojoj se jako malo zna, a razlog tomu je ponajviše „lokalni mentalitet u kome je teško biti poznat ako si žena.“

- Između dva svjetska rata, slikarstvo je učila kod Petra Dobrovića u Beogradu, Andrea Lhotea u Parizu i Alexandera Archipenka u New Yorku. Njena slikarska karijera počinje u drugom dijelu života, karakteristika njenog slikarstva su djela iznimne ljepote i bogatog kolorita – rekla je Grujić.

Izloženo je tridesetak djela na kojima su prikazani portreti, pejzaži i motivi mrtve prirode od sveukupno 150 djela Milene Šotre koja se nalaze u legatu Muzeja Hercegovine.

- Kao prva slikarica iz Hercegovine, ona ima istaknuto mjesto u bh. povijesti umjetnosti. Kritičari joj nisu posvetili dovoljno pažnje, ali pošto je iza sebe ostavila veliku ostavštinu, zadužila nas je da kroz ovakve izložbe ponovno potaknemo likovne kritičare da obrate pažnju na rad i djelo jedne velike slikarice. Vjerujem da vrijeme valorizacije njenih djela tek dolazi – zaključila je ravnateljica Muzeja Hercegovine.

Iguman manastira u Žitomisliću Danilo Pavlović naglasio je kako je ova izložba još jedan u nizu značajnih kulturnih događaja u Muzeju Žitomislić.

- Nama je cilj promocija kulture i dijaloga te nam je ova izložba bitna i zbog razloga što je Milena Šotra odavde iz Hercegovine, gdje nažalost i nije puno promovirana. Ovom izložbom smatramo da je ona došla kući te smo omogućili da naši ljudi vide svoju slikaricu. Muzej manastira Žitomislići ima za cilj da promovira bogatu srpsku kulturu, a i sama muzejska zbirka svjedoči o tome - kazao je iguman Danilo.

Milena Šotra Gaćinović rođena je 1909. godine u Pješivcu kod Stoca. Priredila je desetine samostalnih izložbi, a također je izlagala na grupnim izložbama ULUS-a, ULUBIH-a i ULUCG-a. Umrla je 2003. godine u Beogradu.

Izložba u Muzeju Žitomislić ostaje otvorena do 13. siječnja 2023. godine.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:47