Article_Top_970x250

Otvorena izložba slika 'Cvijet od kamena' umjetnika Tarika Trbonje

mostar

Otvorena izložba slika 'Cvijet od kamena' umjetnika Tarika Trbonje

srp 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Izložba slika rađenih u tehnici ulje na platnu mladog akademskog slikara, mostarskog umjetnika Tarika Trbonje "Cvijet od kamena" otvorena je u ponedjeljak navečer u Centru za kulturu Mostar, priopćeno je iz Mostarskog ljeta.

Na otvaranju izložbe govorio je povjesničar umjetnosti Zlatko Zvonić koji je, uz ostalo, kazao kako slike predstavljene na izložbi pokazuju autorov senzibilitet i njegovu viziju uživanja u čistoj Hercegovini koje danas nemamo.

"Tarik nije ekspresivan, nije apstraktan ili se tu još nije probao, on je smirujući. Krš, kamenjar, rijeka, jezero, nebo južnih bosanskohercegovačkih gradova i neremećenje prostora, to je odlika Tarikovih slika", kaže Zvonić.

Ovdje se također potvrđuje kako je Mostar, bez obzira sve poteškoće i probleme s kojima se suočava, sačuvao epitet grada slikara i kako nema bojazni o iščeznuću ili padu ove grane umjetničkog stvaralaštva koja je proslavila Mostar, uzdižući ga na nivo velikih kulturnih centara, stoji u priopćenju.

Organizator ove izložbe koja je otvorena u sklopu "Mostarskog ljeta 2019." je Muzej Hercegovine Mostar, a izložba će biti postavljena narednih 10 dana.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250