StoryEditor
MOSTAR

Otvorena izložba ‘Na tragu sunca‘ autorice Ivane Ćavar

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  01.06.2022., 13:37h

U Galeriji Rondo u srijedu predstavljena je izložba pod nazivom „Na tragu sunca“ autorice Ivane Ćavar. Ovom izložbom završen je ciklus izložbi na XXIV. danima Matice hrvatske u Gradu Mostaru.

Širokobriježanka Ivana Ćavar kazala je kako joj je drago što ima svoju izložbu u Galeriji Rondo, te dodaje kako je riječ o ciklusu slika pod nazivom Na tragu sunca.

 „Riječ je o mom recentnom ciklusu ulja na temu krajolika i prostora iz moje najbliže sredine. Krajolik za mene predstavlja konstantu unutar moje slike, uvijek neiscrpno velosa svim svojim mijenama i posebnostima kako samo jedan dan tako i cijele godine“, kazala je Ćavar.

Ćavar ističe kako se izložba sastoji od 24 slike koje su rađene na medijapanu i ulju na platnu.

„Ovo je moja 40. ta samostalna izložba, a izlagala sam po Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Francuskoj, čak sam bila na skupnim izložbama u Španjolskoj i Engleskoj. Prije 30 tak godina postojao je jedan san koji je danas hvala Bogu stvarnost, kojeg mogu živjeti svaki dan i slikati“, rekla je Ćavar. 

Ispred Matice hrvatske Mostar Dragan Marijanović ističe kako izložbom Ivane Ćavar zatvaraju ovogodišnji ciklus od ukupno pet izložbi na danima Matice hrvatske na Mostarskom proljeću.

„ Kao umjetnik likovnih programa želio sam da svake godine imam po dvoje nekadašnjih studenata Širokobriješke Akademije Likovnih umjetnosti na Sveučilištu u Mostaru“, kazao je Marijanović.

Marijanović dodaje kako se Ćavar školovala na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu i studijskim putovanjima u Parizu na kojima je boravila u nekoliko vrhunskih radionica i škola.

„Tema kojom se Ivana bavi jest sunce koje nećete vidjeti niti na jednoj od slika, ali ćete za to vidjeti sve ono kako u njezinoj impresiji sunce djeluje na sve nas i na sve oko nas“, rekao je Marijanović.

Marijanović ističe kako Ćavar preferira nježne kolorite, blago zaobljene forme koje čine geometrijske, te je u svom govoru o autorici izložbu nazvao poetika geometrije sunca.

„Sunce nam nudi vedrinu, Ivana kao da je krenula putem legende o sv. Franji koji je mjesec nazvao bratom. Ako je mjesec bio brat sv. Franji zašto Ivana Ćavar ne bi bila sestra suncu“, zaključio je Marijanović.

Izložba Na tragu sunca autorice Ivane Ćavar bit će otvorena još dva tjedna.   

Dnevnik.ba

26. listopad 2024 23:46