StoryEditor

Otvoren prvi državni zatvor u BiH, zatvorenici se očekuju na jesen

Piše D  /  22.07.2020., 12:07h

Ova institucija prve zatvorenike mogla bi primiti na jesen, ukoliko ne bude nepredviđenih problema, najavio je državni ministar pravde Josip Grubeša, koji je zajedno sa šefom Delegacije Europske unije i posebnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom svečano otvorio zatvorske prostorije.

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Grubeša je naglasio kako je otvaranje zatvora strateški prioritet Ministarstva i da je zadovoljan urađenim poslom, iako su projekt od početka pratili brojni problemi. No, kako je istaknuo, odgovoran angažman osoblja dao je rezultate.

Nakon što zaposleni prođu obuku, očekujemo prijem prvih zatvorenika – rekao je Grubeša. Sattler je poručio kako efikasan rad državnog zatvora pomaže radu Suda i Tužiteljstva BiH te doprinosi stabilnosti BiH. – Generalna percepcija nekažnjivosti nanosi velike štete radu pravosuđa – naglasio je Sattler te dodao kako je jasna važnost vladavine prava i da bez iskoraka na tome nema iskoraka ni na europskom putu. Naglasio je i da su sredstva u ovaj projekt bez sumnje otišla na pravu adresu.

Realizacijom planiranog projekta BiH dobiva zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Izgradnja je financirana kreditom Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu 19,3 milijuna eura. BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Švedske je bila dva milijuna eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milijun dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim zatvorom će se značajno rasteretiti entitetski zatvorski kapaciteti i riješiti problem prebukiranosti. Prema sistematizaciji u državnom zatvoru će biti zaposleno oko 280 djelatnika.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:56