StoryEditor
Festival Open City Mostar

Otvoren Open City Mostar - 16 dana glazbenog, kulturnog i edukativnog programa

Piše fena  /  20.07.2022., 22:15h

Festival Open City Mostar, koji će u 16 dana na sedam lokacija predstaviti ukupno 40 izvođača, svečano je otvoren u srijedu navečer u Gradu na Neretvi, a svečanosti otvaranja nazočili su veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

 Veleposlanik Sattler izrazio je zadovoljstvo što i ove godine Europska unija sudjeluje u organizaciji festivala kojeg je, kako je naveo, prošle godine posjetilo oko 15 tisuća ljudi.

- Ove godine očekujemo još više posjetitelja. Ovo je 'europska godina mladih' tako mi je drago da i BiH daje svoj doprinos u tom obilježavanju. Dakle, bit će ovo dani u kojima će mladi iz BiH, a nadam se i iz regije moći pokazati sve svoje talente – rekao je Sattler.

- Ovo je drugo izdanje festivala koji je nekako zajednička ideja veleposlanika Sattlera i mene. Na početku priče imali smo jednu ideju da kroz kulturu i glazbu i sve ono lijepo, probamo u Gradu Mostaru ponovno unijeti duh jednog suživota i zajedništva, u čemu smo izgleda i uspjeli – istaknuo je mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je zahvalio EU što pomaže održavanju festivala.

- Trenutno je u Mostaru veliki broj turista i dijaspore pa neka i oni vide što mi to možemo. Festival traje 16 dana i održava se na više lokacija, a izlazi u parkove, na trgove, Stari grad, Kosaču… - kazao je Orhan Maslo, osnivač Mostar Rock škole. 

Pritom je naglasio kako samim time što se program događa na više lokacija "možemo vidjeti kako nam grad 'diše' u jeku turističke sezone".

Nakon svečanog otvaranja, na Hamam pozornici nastupili su Mostar Rock škola - Akademski Odjel i SARS.

Inače, Open City Mostar je festival Europske unije koji se po drugi put održava u Mostaru u suradnji s Gradom Mostarom.

Festival otvara javne prostore za kulturu, umjetnost, kulturnu participaciju i promociju europskih integracija i vrijednosti Europske unije te uključuje raznolike izvođače i programsku ponudu koja obuhvaća koncerte, nastupe lokalnih izvođača, suradnju s postojećim kulturnim institucijama i festivalima u Mostaru, radionice za djecu te konferencije, nudeći sadržaj za publiku svih godina i zanimanja.

Program je besplatan za sve posjetitelje.

Dnevnik.ba

24. ožujak 2023 20:05