StoryEditor
svečana ceremonija

Otvoren novoizgrađeni granični prijelaz i most između Bratunca i Ljubovije

Piše Fena  /  28.11.2021., 14:17h
Danas su službeno otvoreni zajednički granični prijelaz i most preko rijeke Drine između dvije općine, Bratunca u BiH i Ljubovije u Srbiji. Na svečanoj ceremoniji otvaranja mosta"Bratoljub bili su ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te načelnici općina Srđan Rankić i Milan Jovanović i mnogi drugi predstavnici. Ovaj projekt je zajednička izgradnja Bosne i Hercegovine i Srbije koji će doprinijeti gospodarskom razvoju dijela Podrinja, te unaprjeđenju i drugih veza.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović rekao je da je ovo prvi integrirani zajednički granični prijelaz s mostom između dvije države Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Zahvalni smo Srbiji i predsjedniku Vučiću koji su izdvojili 13 milijuna eura za izgradnju mosta. Izgradnja mosta trajala je od listopada 2015. do svibnja 2017. godine. Zatim je novo Vijeće ministara BiH 2019. godine izdvojilo financijska sredstva koja su bila neophodna da se izgradi ovaj zajednički granični prijelaz. Vrijednost tih radova bila je 14,5 milijuna KM dok je Vlada Republike Srpske financirala izgradnju pristupne ceste do graničnog prijelaza s lijeve strane Drine - kazao je Mitrović.

Načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić kazao je da će 28. studeni ostati zabilježen zlatnim slovima u novijoj povijesti Bratunca.

- Preko ovog mosta će brže, bolje i sigurnije stići brat do brata, poslovni partner do poslovnog partnera, roba do kupca, i putnik do kuće. U ime građana Bratunca i u svoje osobno ime izražavam najiskreniju zahvalnost svim graditeljima ovog mosta i prijelaza - kazao je Rankić.

Načelnik Ljubovije Milan Jovanović rekao je da je danas veliki dan za općinu Ljubovija, kao i za Bratunac, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu.

- Ovaj most nije najveći niti najduži na svijetu, ali jest najveći u srcima svih nas, i nadam se da ćemo ga dugo godina koristiti i da će nas uspješno povezivati - istakao je Jovanović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da danas veliki dan za sve građane.

- U budućnosti trebamo graditi granične prijelaze kako bi olakšali procedure za sve one koji trebaju koristiti ovakve objekte. Ovaj prijelaz treba omogućiti prosperitet ljudi koji žive i s jedne i s druge strane rijeke Drine. To je bila namjena i misija onog momenta kada je dogovarana izgradnja ovog objekta - rekao je Višković.

Izgradnjom ovog mosta gospodarstvenicima iz Srebrenice, Bratunca i Ljubovije, ali i susjednih općina, bit će olakšan transport i smanjeni troškovi prijevoza robe.

Novi granični prijelaz bit će zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, prvi takve vrste u regiji. Bit će to međunarodni granični prijelaz prvog reda na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru. Prijelaz će imati tri ulazne i tri izlazna traka te traka za bicikliste.

Dnevnik.ba

19. rujan 2023 12:57