Article_Top_970x250

Otpusno pismo Edina Gačića: "Vjerski fanatik s poremećajem osobnosti koji je izuzetno borben"

institucije su bile upoznate

Otpusno pismo Edina Gačića: "Vjerski fanatik s poremećajem osobnosti koji je izuzetno borben"

velj 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

O Edinu Gačiću, trenutno najtraženijem bjeguncu i ubojici policajca Mahira Begića u Suhodolu, kao i mještanina Podorašca Sauda Sultanića, još od 2017. godine su bile obaviještene mnoge institucije i agencije.

Na adrese centara za socijalni rad u Sanskom Mostu i u Banjoj Luci, te na adrese policijskih agencija u RS-u i Federaciji BiH, a u skladu s odredbama 6. srpnja 2017. godine KPZ Bihać je poslao pismo kojeje u posjedu portala Klix,a u kojem se institucije obavještava da se osuđeni Edin Gačić, s mjestom prebivališta u Banjoj Luci otpušta sa izdržavanja zatvorske kazne.

Gačić je otpušten 26. srpnja 2017. godine s izdržavanja kazne zatvora. U otpusnom pismu stoji da je presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina te mu je izrečena mjera sigurnosti obveznog psihijatrijskog liječenja zbog počinjenog ubojstva. No, 2003. mu je ova mjera ukinuta.

Presudom od 3. veljače 2003. izrečena mu je kazna zatvora od 20 godina zbog ubojstva, a Vrhovni sud mu je tu kaznu preinačio na 18 godina.

U 2004. došlo je do još jedne presude Kantonalnog suda Sarajevo, kojom su preinačene prethodne te je on osuđen na jedinstvenu kaznu od 19 godina i 11 mjeseci. Ponovno mu je osigurana obveza liječenja u psihijatrijskog bolnici.

Nadalje, kako stoji u otpusnom pismu, evidentni su psihijatrijski problemi osuđenog. Istaknuto je da boluje od poremećaja osobnosti, šizoidnog paranoidnog tipa, te da je boravkom na odjelu KPZ-a došlo do evidentnog ispoljavanja abnormalnosti osobnosti sa svim elementima paranoidne slike.

"Vještak psihijatar je konstatirao da je riječ o vjerskom fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grijehom neizvršenje svojih ideja bez obzira koliko devijantne bile. Prije počinjenja kaznenog djela neko vrijeme je živio u Bočinjama s mudžahedinima.

Jedna od žrtava ubojstva je njegova majka. S odjeljenja forenzike pušten je na korištenje vikenda što je iskoristio da bi majku lišio života", kaže se u aktu koji potpisuje direktor KPZ-a Bihać Edham Veladžić.

Dnevnik.ba

Tagovi: