StoryEditor

Otkriveno zašto je SOA pratila aktivnosti ´vrbovanog´ selefije

Piše D  /  03.05.2019., 02:05h

Osoba koja je krajem ožujka u veleposlanstvu BiH u Ljubljani prijavila da ju je navodno pokušala vrbovati Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske je Fahrudin Hasanpahić, vozač iz Zenice koji se nalazi na privremenom radu u Sloveniji, objavio je Dnevni avaz pozivajući se na izvore bliske Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Hasanspahić je, kao i Harun čelenka, koji je ranije tvrdio da ga je u aferi Selefije SOA vrbovala za prenošenje naoružanja u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, pripadnik selefijske zajednice u BiH, zbog čega je i bio operativno interesantan nadležnim policijskim i obavještajnim službama Hrvatske. S tim su, navodi Avaz, upoznate i bh. policijske agencije, ali i  Tužiteljstvo BiH, koje je dobilo Hasanspahićevu izjavu putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Avaz navodi da je saznao kako je Hasanspahić tražio pomoć od Veleposlanstva BiH u Ljubljani zbog, kako je rekao, višesatnog zadržavanja i maltretiranja na granici Hrvatske i Slovenije, ali bez jasnih dokaza o pokušaju bilo kakvog vrbovanja, osim sigurnosnih provjera država Članica EU. Njegov iskaz navodno su potvrdila dva bh. državljanina (identiteti poznati Avazu) koja su s njim bila u autu. Ali, jedan od njih također je pripadnik selefijske zajednice u BiH, koji je bio podvrgnut provjerama.

No, ni Veleposlanstvu ni nadležnim službama Hasanspahić nije prijavio da je povezan s braćom Selvirom i Nelvirom Durakovićem iz Bužima, koji su nedavno protjerani iz Slovenije zbog ‘‘ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnog reda‘‘. Na teret im je stavljeno da su bili u kontaktu s Huseinom Bilalom Bosnićem, vođom vehabija iz BiH, kojeg je Sud BiH osudio za vrbovanje boraca za rat u Siriji, a navodno su komunicirali i s nekim od selefija na sirijskom ratištu.

Prema informacijama Avaza, Hasanspahić je s Durakovićima, koji su, također, bili vozači kamiona, a u Sloveniji su imali stalni boravak, često obavljao poslovne rute te je zbog toga postao zanimljiv službama. Upravo zbog tih činjenica Hrvatska je Hasanspahića i držala pod nadzorom i o svemu obavještavala nadležne bh. policijske agencije, kako bi, kao i nad Čelenkom, imale sigurnosnu kontrolu.

Avaz navodi kako se Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji je u aferi Selefije prvi optužio Hrvatsku za vrbovanje bh. državljana, suočava sada s ozbiljnom istragom Tužiteljstva BiH, prije svega zbog davanja lažnog iskaza. Mektićev ključni svjedok iz afere jest selefija i opasni radikal Harun Čelenka, također iz Zenice. Mektić je, kada je u pitanju pokušaj vrbovanja Hasanspahića, kazao da ‘‘SOA prijeti i ucjenjuje bh. građane bez ikakvih jasnih dokaza, čime narušava ugled i sigurnost BiH‘‘. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:55