Article_Top_970x250

Otkriveno zašto je Hodžić posegnuo za 100.000 KM

predmet "respiratori"

Otkriveno zašto je Hodžić posegnuo za 100.000 KM

srp 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Društvene mreže

Većina novca, skoro 80 posto, od 100.000 KM je i pronađena

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema nalogu Tužiteljstva BiH, uspjeli su raspetljati zbog čega je vlasnik 'Srebrene maline' Fikret Hodžić, koji je jedan od aktera afere 'Respiratori', s privatnog računa, nekoliko dana nakon uplate 10,5 milijuna KM, podigao 100.000 maraka. Hodžića Tužiteljstvo istražuje zbog afere koja se odnosi na nabavu i uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH, a pokrenuta je i financijska istraga koja još traje, uz angažiranje vještaka, piše Avaz.

Pripadnici SIPA-e, u nazočnosti tužitelja i istražitelja Tužiteljstva BiH, podsjećaju, boravili su nedavno u prostorijama tvrtke 'Srebrena malina' u Srebrenici kako bi provjerili sve navode o novčanim transakcijama.

No, Avaz saznaje, a što je istraga navodno i utvrdila, Hodžić je 100.000 KM podigao da bi platio otkup maline od proizvođača. To je dokumentirala njegova obrana u Sudu BiH, tvrdeći da je riječ o poslovnim obavezama. Osim toga, kako je navodno utvrđeno, 100.000 KM koje je podigao su bila njegova dobit i njima je mogao raspolagati. Većina novca, skoro 80 posto, od 100.000 KM je i pronađena. Ovim pada teza da je Hodžić navodno novac digao da plati sudionicima, točnije osobama koje su dogovarale nabavu respiratora.

Nedugo zatim blokiran je račun s novcem od uplate za respiratore, ali je Hodžić imao pravo da raspolaže dobiti. Te navode je iznio i Sudu i SIPA-i. Kasnije je izravno Kinezima uplatio novac za respiratore, iznos od 7,6 milijuna KM, ali, kako saznaju, preko jedne banke u Beču, Austrija.

On je, prema dogovoru s Federalnom upravom civilne zaštite, na 10,5 milijuna KM dogovorio proviziju od 3 do 5 posto. Prema toj računici, uz sve troškove, Hodžiću je trebalo ostati 300.000 KM. Ali, s obzirom na istragu, troškove skladištenja, plaćanje PDV-a, upitno je hoće li mu ostati i 100.000 KM.

Osim Hodžića, u ovoj aferi za sada su osumnjičeni i Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove. Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči za udruživanje radi činjenja kaznenog djela, među kojima je i pranje novca. No, istraga je proširena na više osoba. 

Dnevnik.ba