StoryEditor

Otkriveno tko je organizator brutalnog masakra na Šri Lanki

Piše D  /  24.04.2019., 04:04h

Shiral Lakthilaka, savjetnik predsjednika Šri Lanke, izjavio je za CNN da je glavni organizator terorističkih napada bio Inshan Seelavan, jedan od bombaša samoubojica koji je u nedjelju detonirao eksploziv u hotelu Shangri-La.

Drugi dužnosnici ovog su utorka imenovali radikalnog ekstremista Zahrana Hashima ključnom osobom u organizaciji terorističkih napada.

Lakthilaka, savjetnik predsjednika Maithripale Sirisene, izjavio je za CNN kako su razorili cijelu terorističku mrežu, dok su pak drugi dužnosnici upozorili kako su neki osumnjičenici za napad još uvijek na slobodi.

"Najvažnije je istražiti kako je došlo do ove razine radikalizacije", rekao je Lakthilaka.

Prema najnovijim informacijama, predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena zatražio je ostavku ministra obrane, Hemasirija Fernandoa i glavnog inspektora policije Pujitha Jayasundare zbog pogrešnog postupanja s informacijama o mogućim terorističkim napadima, do kojih je kasnije i došlo ove nedjelje, na Uskrs, piše CNN.

Koliko je poznato, sigurnosne službe Šri Lanke primile su prije samog terorističkog čina nekoliko upozorenja o mogućem napadu, uključujući i dopis koji je bio upućen glavnom inspektoru policije, ali nisu poduzele nikakve značajne mjere predostrožnosti i zaštite.

"4. travnja dobili smo informacije o mogućim napadima", rekao je ministar zdravstva Šri Lanke Rajitha Senaratne novinarima u ime vlade. "Premijer države nije bio obaviješten o tome", dodao je.

Hemasiri Fernando izjavio je kako su informacije koje su dobili sugerirale tek jedan ili dva moguća napada te da je ovo što se dogodilo u nedjelju bilo skroz neočekivano.

Lakthilaka je potvrdio za CNN kako je predsjednik zatražio ostavke jednog od ministara obrane i šefa policije, no dodao je kako predsjednik nema ustavne ovlasti smijeniti šefa policije.

Policija Šri Lanke otkrila je za CNN kako je broj mrtvih iz napada na Uskrs s 321 porastao na 359 osoba. 

Dosad je identificirano osmero bombaša koji su se raznijeli, a među njima je bio i bračni par, objavila je policija. Uhićeno je 60 ljudi, 32 ih je završilo u pritvoru. Svi su državljani Šri Lanke. 

Jedan od bombaša samoubojica studirao je u Velikoj Britaniji, nakon čega je otišao na postdiplomski u Australiju te se vratio na Šri Lanku. Zamjenik ministra obrane otkrio je i kako je većina bombaša bila dobro obrazovana te da su pripadali srednjoj ili višoj srednjoj klasi.

"Financijski su bili relativno neovisni i njihove obitelji su bila financijski stabilne", dodao je, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:38