StoryEditor

Otkriveno što je britanski forenzičar napisao o smrti Lane Bijedić

Piše D  /  31.12.2020., 11:12h

Kako je pojasnio Josip Aničić, jedan od tužitelja na ovom slučaju, od Clarka su zatraženi mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke.

Prema nalogu koji mu je dostavljen, kako je rekao, britanski vještak je pregledao predmet o pronalasku beživotnog tijela Lane Bijedić koji uključuje medicinsku dokumentaciju, fotodokumentaciju, zapisnik o uviđaju, obdukcijski nalaz te druge dokumente.

-Analizirajući i obrazlažući svaku pojedinačnu tjelesnu ozljedu, vještak je zaključio da priroda unutarnjih i vanjskih prisutnih ozljeda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je Lana Bijedić bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom – rekao je Aničić.

Također, Clark je, navodi Aničić, pozivajući se na dugogodišnje iskustvo, naveo da nije neobično kod slučajeva kao što je konkretni vidjeti relativno malo vanjskih ozljeda, posebno ako je riječ o padu na relativno meku površinu, kao što je vegetacija ili voda, ali ipak s velikim i fatalnim unutarnjim oštećenjem.

– Unutarnje ozljede su više navodile na ozljede nastale deceleracijom, onom vrstom ozljeda koje uzrokuje naglo zaustavljanje pri udaru tijela koje se kreće – kazao je Aničić.

Iako Clark nije iznosio kvalifikaciju djela, njegov nalaz je, praktično, suprotstavljen onome koji je napravio dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, a nakon čega je, podsjetimo, izneseno da je nesretna djevojka „udarana, davljena i bačena u rijeku“ te se ovaj slučaj vodi kao ubojstvo.

– Da, imamo, praktično, dva suprotstavljena nalaza, ali istražne radnje još nisu okončane. Nastavljamo raditi na ovom slučaju, vidjet ćemo što ćemo dalje poduzeti, o tome u ovom trenutku ne bih govorio – istaknuo je Aničić.

S druge strane, dr. Damjanjuk je jučer za Avaz kazao kako ostaje pri svom nalazu koji je napravio nakon obdukcije.

– Cijenim i poštujem Clarka, međutim, mislim da je nezahvalno praviti nalaz na osnovu foto i druge dokumentacije. Nije isto gledati ozljede na fotografijama i onako kako se to radi tijekom procesa obdukcije. Na kraju, ja u svom nalazu, a tako smo svi mi naučeni, nigdje nisam naveo da je riječ o ubojstvu. To bi, valjda, istraga trebala pokazati. Međutim, ja se ne mogu složiti s tim da su ozljede nastale zbog pada s visine. Pazite, riječ je o visini od 110 metara. S druge strane, koliko mi je poznato, tijekom očevida nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati uslijed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi, s promjerom od tri metra, kada se, je li, uzmu u obzir svi parametri. Nadalje, ozljede koje je nesretna djevojka imala na glavi su tipične za udarce šakom ili nogom. Iskreno, volio bih da se taj slučaj, koji je jako kompleksan, riješi. Po meni, greška je napravljena u početku, jer je dopušteno da se tijelo kremira – ispričao je dr. Damjanjuk.

Tijelo nesretne Bijedić je pronađeno 6. listopada prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, i to nedugo nakon prijave o njezinom nestanku.

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimki nadzornih kamera u ova dva grada. U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:50