StoryEditor
eurointegracije

Otkriveno koje tri moćne članice EU su stavile rampu na kandidacijski status BiH

Piše desk  /  23.06.2022., 13:41h

Bosna i Hercegovina ništa nije uradila u proteklom periodu da se približi Europskoj uniji - sve je glasnija poruka iz Bruxellesa. Kako N1 saznaje iz diplomatskih krugova u Bruxellesu, usprkos inicijativi Slovenije koju su podržale i Mađarska, Hrvatska i Poljska, protiv dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini su Francuska, Njemačka i Nizozemska.

U Bruxellesu je danas počeo dvodnevni summit EU – zapadni Balkan, a u fokusu su dodjela statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Europske političke zajednice.

Kako N1 saznaje, usprkos inicijativi Slovenije da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, uz realizaciju Bruxelleskog sporazuma, to se vjerojatno neće dogoditi, iako ima i onih koji navode da i Ukrajina dobiva status kandidata bez bilo kakvih uvjeta.

Podsjetimo, iz nekih diplomatskih krugova došle su i informacije da bi BiH mogla dobiti uvjetni kandidatski status ako bi se usvojili propisi iz Bruxelleskog sporazuma, a to su izmjene Zakona o VSTV-u, Zakona o javnim nabavama, Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa.

No, povjerenik za proširenje EU Oliver Várhelyi nedavno je poručio da nema ublažavanja uvjeta za Bosnu i Hercegovinu kako bi dobila kandidatski status i da se mora ispuniti svih 14 prioriteta za članstvo u Uniji.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:56