StoryEditor

Otkriveni novi detalji o sumnjivim poslovima Josipe Rimac: "Zvala je mene i moje suradnice..."

Piše D  /  03.06.2020., 08:06h

Provodeći tajne dokazne radnje istražitelji su došli do saznanja da je Rimac pokušala utjecati na to da se s dnevnoga reda koordinacije Vlade RH skine postupak o sukobu nadležnosti između dvaju ministarstava - poljoprivrede i državne imovine - prema tvrtki C.E.M.P.

Riječ je o točki optužbe koja Rimac tereti da je pokušala pomoći čelnicima C.E.M.P.-a, Milenku Bašiću i Draganu Stipiću, da dobiju sve potrebne uporabne dozvole za vjetroelektranu Krš-Pađene iako, kako tvrdi USKOK, C.E.M.P. nije ispunjavao sve uvjete. Upravo ta saznanja o pokušaju skidanja točke dnevnoga reda s koordinacije Vlade jedan je od razloga zbog čega USKOK želi ispitati Tenu Mišetić, zamjenicu predstojnika Ureda predsjednika Vlade i jednu od najbližih suradnika Andreja Plenkovića. Premda Mišetić nije u Uredu za zakonodavstvo, USKOK smatra da bi ona mogla imati saznanja o “lobističkim” pokušajima na Ured za zakonodavstvo, a izvjesno je da će, osim Mišetić, USKOK poželjeti na iste okolnosti saslušati i ravnateljicu Ureda za zakonodavstvo, Zdenku Pogarčić, njezinu zamjenicu Vinkicu Duvnjak i tajnicu Ureda Ines Uglešić.

Zdenka Pogarčić, ravnateljica Vladina Ureda za zakonodavstvo, za Jutarnji je potvrdila da ju je tadašnja državna tajnica Ministarstva uprave Josipa Rimac, a sada USKOK-ova osumnjičenica, kontaktirala kako bi na nju utjecala da s dnevnog reda Koordinacije Vlade skine točku o sukobu nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine prema tvrtki C.E.M.P.

"Državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac pokušala me je telefonski kontaktirati u više navrata, pa sam je povratno nazvala, zanimajući se što je predmet njenog interesa. Tom prilikom utvrdila sam da je već bila upoznata s pravnim mišljenjem Ureda u predmetu sukoba nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine. Poznato mi je da je državna tajnica kontaktirala i moje suradnice, s molbom da se predmetna točka odgodi, odnosno skine s dnevnog reda nadležne Koordinacije. Tom prilikom je dobila uputu i informaciju da je formiranje dnevnog reda i skidanje točaka u nadležnosti Koordinacije, a ne ovog Ureda", kaže Zdenka Pogarčić.

No, osim zbog spornoga pokušaja skidanja točke s dnevnoga reda, USKOK Tenu Mišetić želi ispitati i zbog optužbi protiv bivše šefice kabineta, ministrice poljoprivrede Ružice Njavro, da je željela isposlovati žurno stavljanje na e-savjetovanje nacrta izmjene Uredbe o zakupu šumskoga zemljišta u vlasništvu RH.

Naime, Rimac se na teret stavlja i da je za dvojicu poduzetnika, Antu Sladića i Josipa Ravlića, pokušala preko Njavro isposlovati da se u Uredbi smanje kriteriji i povećaju poticaji za dobivanje najma državnih pašnjaka za uzgoj stoke. U jednome od tajno snimljenih razgovora između Rimac i Sladića, u kojemu je Rimac rekla da je Njavro kontaktirala Tenu da sve pusti “u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima’’ te da se on pripremi za “davanje potrebnih komentara nakon što to izađe na e-savjetovanje’’. USKOK tereti Josipu Rimac da se u proteklim mjesecima jako trudila “pomoći” spomenutim investitorima, odnosno njihovoj tvrtki C.E.M.P. da njihova vjetroelektrana Krš-Pađene uz zaobilaženje propisa dobije sve potrebne dozvole te stekne status povlaštenog proizvođača električne energije i tako ostvaruje znatno veći profit.

Rimčeva, prema optužbi, nije utjecala samo na suosumnjičene šefove Hrvatskih šuma da povuku svoja negativna mišljenja vezano za vjetropark Krš-Pađene, nego je pritiskala i spomenute službenike u Vladi, ministre, njihove pomoćnike, državne tajnike..., piše Jutarnji list

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:52