StoryEditor
Hrvatska

Otkrivena spomen-ploča pripadnicima 204. brigade HV poginulim na Kupresu i Bosanskoj Posavini

Piše fena  /  11.04.2023., 17:39h

U vojarni "Vitez Damir Martić“ u Rakitju, Hrvatska u utorak je otkrivena spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 204. A brigade Hrvatske vojske, smrtno stradalim na Kupresu i u Bosanskoj Posavini u travnju i kolovozu 1992. godine.

Spomen-ploču s imenima 24 pripadnika te brigade otkrili supotpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i hrvatski ministar obrane Mario Banožić, zajedno s Katom Zadro, čiji je sin Robert poginuo na Kupresu, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

"Ovaj simbolični čin izraz je našeg poštovanja i zahvalnosti poginulim i nestalim pripadnicima 204. brigade, koji su dali nemjerljiv doprinos u obrani naše domovine i našeg naroda u Bosni i Hercegovini, gdje su i zaustavljeni njihovi životi. To je još jedan trajan podsjetnik na Domovinski rat i spomen na poginule pripadnike legendarne 204. vukovarske brigade, koja je svoju slavu stekla tijekom herojske obrane Vukovara“, kazao je Medved.

Podsjetio je da su i nakon okupacije grada mnogi branitelji Vukovara i pripadnici 204. brigade nastavili svoj ratni put, a mnogi se s bojišta nisu vratili, prenosi Hina.

"Imena koje su ovdje ispisana svjedoče hrabrosti i odlučnosti onih koji su svoju ljubav prema Hrvatskoj iskazali tamo gdje je bilo najpotrebnije, bez obzira gdje su rođeni. Nikada nećemo zaboraviti naše žrtve, koji su naša trajna inspiracija i motivacija u svakodnevnim naporima za bolju i prosperitetniju Hrvatsku, kao i uzor mladim generacijama", rekao je Medved.

"Današnji događaj poruka je kako imamo odgovornost graditi još moderniju i snažniju Hrvatsku vojsku. S osvrtom na sve ono što su i kako su činili hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskog rata, vjerujem kako zajedno možemo učiniti puno. Rat u Ukrajini nitko nije očekivao stoga nam je to poruka kako se su obrambeni sustav mora ulagati sustavno, što ćemo i dalje činiti“, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, na svečanosti su bili i zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. brigade HV-a Branko Borković, predstavnici MORH-a i Hrvatske vojske te pripadnici 204. vukovarske brigade.

"Ovo je jedan od koraka završetka kolektivnog sjećanja. Mi smo generacija koja treba biti ponosna na svoja djela, jer smo zaorali duboko u brazdu koja se rijetko viđa u povijesti naroda, a to je samostalna, moderna i neovisna hrvatska država“, istaknuo je zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković - Mladi Jastreb.

Autor spomen-ploče je kipar Radivoj Jovičić, ujedno autor spomen-obilježja postavljenog u neposrednoj blizini u rujnu prošle godine, u spomen sudionicima Bitke za Vukovar iz redova 204. vukovarske brigade, koji su u toj vojarni boravili od ožujka do studenoga 1992. godine. 

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 14:14