StoryEditor
RADIO U VOJNOJ BAZI

Otkrivena osoba koja je podijelila američke tajne podatke? Ljubitelj je ‘oružja, vojne opreme i Boga‘

Piše desk  /  13.04.2023., 09:30h

Za veliko curenje američkih povjerljivih dokumenata glavni sumnjivac do sada bili su Rusi, no Washington Post objavio je da "osoba koja je objavila američke povjerljive dokumente koji su potaknuli istragu o nacionalnoj sigurnosti je ljubitelj oružja u svojim 20-ima koji je radio u vojnoj bazi".

Osoba je navodno podijelila povjerljive podatke grupi na platformi za izravnu razmjenu poruka Discord od dvadesetak muškaraca i mladića koji dijele "zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu", piše Washington Post. Post je svoje izvješće, u kojem nije imenovana osoba, temeljio na intervjuima s dva člana grupe za chat Discord. Discord je u priopćenju ranije u srijedu rekao da surađuje s policijom.

Podsjetimo, curenje povjerljivih vojnih dokumenata koji su objavljeni na društvenim mrežama uzbunilo je američke službe koje nastoje otkriti izvor za kojega pojedini stručnjaci za sigurnost sumnjaju da bi mogao biti netko iz SAD-a. Dužnosnici su rekli da širina tema koje sadrže dokumenti, od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku upućuje na Amerikanca prije nego saveznika.

Američki dužnosnici rekli su da istraga, koja je još u ranoj fazi, ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700 tisuća dokumenata, piše Washington Post. Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu u nedjelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 05:26