StoryEditor

Otkrivena europska mreža trgovine radnicima imigranatima

Piše D  /  25.02.2021., 02:02h

Uhićeno je 38 ljudi u Francuskoj, Rumunjskoj i Moldaviji zbog umiješanosti u veliku trgovinu radnicima imigrantima, objavile su europska policijska agencija Europol i europska jedinica za pravosudnu suradnju Eurojust.

Uhićenja su izvedena nakon što su francuske vlasti posumnjale u trgovinu ljudima, ilegalno zapošljavanje, izradu lažnih osobnih dokumenata i pranje novca.

Uhićenja su rezultat zajedničke istrage francuskih, rumunjskih i moldavskih policija, uz podršku Europola, preciziraju dvije agencije u priopćenjima.

Zločinačka mreža krijumčarila je i registrirala moldavske radnike u Francusku s lažnim dokumentima, dok su zadržavali prave putovnice kao jamstvo, navodi Europol.

Pretražene su 44 lokacije, 17 u Francuskoj, 14 u Rumunjskoj, 20 u Moldaviji, zaplijenjeno je 15 luksuznih automobila i 100.000 eura, a 11 bankovnih računa blokirano.

Europol navodi da je kriminalna mreža davala migrantima rumunjske lažne dokumente i vozačke dozvole.

Većina žrtava je nisko obrazovana i time izloženija iskorištavanju zločinačkih mreža. Radili su 55 sati tjedno za 60 eura dnevno, navodi Europol.

Velike građevinske tvrtke su također upletene u taj kriminalni sustav, precizira Europol koji ocjenjuje aktivnosti mreže krajnje unosnim uz dobit od oko 14 milijuna eura.

Osumnjičeni su prali imovinu putem osam tvrtki, većinom baziranih u Francuskoj, dodao je Europol.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:09