StoryEditor
let iz noćne more

Otkriven uzrok turbulencija u singapurskom Boeingu

Piše desk  /  29.05.2024., 12:29h

Preliminarni nalazi istrage o letu Singapore Airlinesa koji je prošli tjedan bio pogođen velikom turbulencijom pokazali su da su brza promjena gravitacijske sile i gubitak visine od 54 metra uzrokovali ozljede, priopćilo je u srijedu singapursko ministarstvo prometa.

Jedan je putnik umro od mogućeg srčanog udara, a deseci su ozlijeđeni nakon što je let SQ321 Singapore Airlinea iz Londona za Singapur naišao na ono što je avioprijevoznik opisao kao iznenadnu, ekstremnu turbulenciju dok je zrakoplov letio iznad Mjanmara.

Ministarstvo je priopćilo da je istraga u tijeku.

Let SQ321 iz Londona za Singapur u zrakoplovu Boeing 777-300ER, koji je prevozio 211 putnika i 18 članova posade, stigao je u Bangkok radi hitnog slijetanja, nakon što je zrakoplov bio pogođen turbulencijom koja je bacala putnike i članove posade po kabini, a neki su udarili u strop.

“Zrakoplov je doživio brzu promjenu G (gravitacijske sile)… To je vjerojatno rezultiralo time da su putnici koji nisu bili vezani pojasom odbačeni sa sjedišta uvis”, navodi ministarstvo u izjavi, citirajući izvješće singapurskog istražnog ureda za sigurnost prometa.

“Okomito ubrzanje promijenilo se s negativnih 1,5 G na pozitivnih 1,5 G unutar 4 sekunde. To je vjerojatno rezultiralo padom putnika koji su bili u zraku.

“Brze promjene gravitacijske sile tijekom trajanja od 4,6 sekundi rezultirale su padom visine od 54 metra. Ovaj slijed događaja vjerojatno je prouzročio ozljede posade i putnika”, navodi se.

U izvješću se također navodi da se čuo pilot koji je doviknuo da je znak za vezanje sigurnosnog pojasa uključen.

Dnevnik.ba

09. srpanj 2024 17:04