StoryEditor
U Južnom Meksiku

Otkriven tisuću godina star kanu koji su koristile drevne Maye

Piše Hina  /  30.10.2021., 09:27h
U Južnom Meksiku otkriven je u očuvani drveni kanu koji su koristili drevne Maye, a za koji se procjenjuje da je star više od tisuću godina, jučer su priopćili dužnosnici.

Iznimno rijedak kanu pronađen je gotovo potpuno netaknut, potopljen u slatkovodnom bazenu poznatom kao vrtača, u blizini ruševina Chichen Itze, nekoć velikog grada Maya u kojem se mogu pronaći pomno izrezbareni hramovi i visoke piramide.

Vjerojatno se koristio za transport vode

Kanu je bio dugačak nešto više od 1,6 metara i širok 80 cm, a vjerojatno se koristio za transport vode iz vrtače ili pohranjivanje ritualnih ponuda, navodi se u priopćenju meksičkog instituta za antikvitete INAH .

Institut je ovo izvanredno otkriće opisao kao "prvi potpuno očuvani kanu" na tom području, dodajući da će stručnjaci s pariškog sveučilišta Sorbonne pomoći u analizi dobro očuvanog drveta kako bi se točno utvrdila njegova starost i vrsta.

Također će naručiti trodimenzionalni model kanua, kako bi se olakšalo daljnje proučavanje i omogućila izrada replika, stoji u priopćenju.

Pronašli ga radnici

Kanu je okvirno potječe iz razdoblja između 830. i 950. godine nove ere, pri kraju klasičnog zenita civilizacije Maya, kada su deseci gradova diljem današnjeg južnog Meksika i Srednje Amerike napredovali uz pomoć velikih ljudskih dostignuća u matematici, pisanju i umjetnosti.

Pronađen je dok su radnici koji su gradili turistički željeznički projekt istraživali područje oko vrtače, koja se nalazi u blizini dijela projekta koji će se povezati s Cancunom, glavnim turističkim odredištem u Meksiku.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obardor predstavio je takozvani Maya Train kao turističku infrastrukturu koja će pomoći u ublažavanju siromaštva u manje bogatim južnim državama Meksika. S druge strane, kritičari tvrde da riskira oštećenje delikatnih ekosustava regije.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:57