StoryEditor
urušenje mosta

Otkriven razlog zašto je brod udario u most u Baltimoreu

Piše desk  /  26.03.2024., 13:26h

Kontejnerski brod Dali "ostao je bez pogona" dok je napuštao luku, a posada na brodu upozorila je dužnosnike Marylanda na moguću nesreću, objavio je ABC News, koji se poziva na neklasificirano izvješće američke obavještajne službe.

"Posada broda Dali je obavijestila Odjel za promet Marylanda da je izgubila kontrolu nad plovilom i da je moguć sudar s mostom", citira ABC američku Agenciju za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture.

"Brod je udario u most i potpuno se urušio", navodi se.

"Sila je morala biti ogromna"

Profesorica inženjerskih znanosti kaže da je sila koja bi dovela do katastrofalnog urušavanja mosta u Baltimoreu "morala biti ogromna". Profesorica Barbara Rossi rekla je da potporna konstrukcija u koju je udario brod izgleda kao da je napravljena od armiranog betona.

"Dva betonska stupa u obliku slova A iznad vode povezana horizontalnom gredom čine jedan dio potkonstrukcije, iznad vode", rekla je.

"Sila udara morala je biti ogromna da bi dovela do urušavanja ovih masivnih betonskih konstrukcija. Ova velika struktura ostala je bez jednog od svojih ključnih potpornja", rekla je.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 06:50