StoryEditor

Otkriven naručitelj ubojstva ugledne istraživačke novinarke?

Piše D  /  20.11.2019., 11:11h

Yorgen Fenech pritvoren je nakon što je policija zaustavila njegovu jahtu pored mediteranskog otoka, rekao je upućeni izvor.

Fenech je uhićen nakon što je vlada rekla da će dati oprost muškarcu za kojeg se sumnja da je bio posrednik u ubojstvu Caruane Galizije - ako kaže tko je naručio ubojstvo.

Caruana Galizia, poznata malteška novinarka koja se bavila istraživanjem korupcije, ubijena je automobilom bombom u trenutku dok je napuštala svoj dom u blizini glavnoga grada Vallette u listopadu 2017.

To je ubojstvo šokiralo Europu i postavilo pitanja o vladavini zakona na tom mediteranskom otoku.

Trojica muškaraca za koje se sumnja da su počinili ubojstvo uhićena su u prosincu nakon ubojstva, no vlasti dosad nisu utvrdile tko ga je naredio.

Premijer Joseph Muscat rekao je da je odluka o oprostu njegova te da obećaje kako će "prevrnuti svaki kutak i počinitelj neće ostati nekažnjen, tkogod da je".

Yorgen Fenech direktor je i suvlasnik poslovne grupacije koja je od malteške države dobila veliku energetsku koncesiju 2013. da izgradi plinsku elektranu na otoku.

Njegova luksuzna jahta napustila je marinu Portomaso, osam kilometara od Valette, malo prije zore.

Policija je zaustavila plovilo i prisilila ga da se vrati u luku.

U veljači 2017., osam mjeseci prije no što je ubijena, Caruana Galizia pisala je na svojem blogu o tajnoj kompaniji u Dubaiju zvanoj 17 Black Limited, navodno povezanoj s malteškim političarima, no nije objavila dokaze.

Nije mogla otkriti tko je vlasnik kompanije. Reutersova istraga kasnije identicifirala je Fenecha kao vlasnika.

U mailu iz prosinca 2015., koji su otkrili malteški financijski regulatori, stajalo je da su tajne panamske kompanije u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike Konrada Mizzija i Keitha Schembrija, predstojnika ureda premijera, primile isplate od 17 Black za nedefinirane usluge.

U mailu stoji da panamske tvrtke od 17 Black očekuju isplate do 2 milijuna dolara unutar godine dana. U mailu nema referenci na plinsku elektranu niti dokaza da je bilo kakav novac pohranjen kod njih.

Schembri i Mizzi su rekli Reutersu prošli listopad da nisu znali ni za kakvu povezanost  između 17 Black i Fenecha, ili bilo kakav plan da se dobiju isplate povezane s Fenechom ili energetskim projektom.

Fenech je opovrgnuo da su se kovali planovi o isplatama političarima ili bilo kime povezanim s njima, piše Jutarnji list

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:34