StoryEditor
pripadnik isil-a

Otkriven identitet muškarca uhićenog u Sarajevu za planiranje terorističkog napada

Piše desk  /  18.11.2023., 09:33h

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su zajedno sa policijskom službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo slobode lišili jedno lice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo kaznena djela "Organiziranje terorističke grupe", "Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama" u vezi s kazenim djelom "Terorizam" propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Kako "Avaz" saznaje riječ je o Adnanu Ćatiću Adi koji je bio pripadnik terorističke organizacije ISIL. On se iz Sirije prebacio u Tursku, zatim iz Turske u Sarajevo gdje uhićen na aerodromu. 

Inače, kako je ranije objavljeno, Ćatić je otišao u džihad u Siriju 1. srpnja 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić se šerijatski vjenčao s Adnom Balihodžić.

Ćatić je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči. 

– Otišao je u džihad u Siriju 1. srpnja 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić se šerijatski vjenčao s Adnom Balihodžić /23/ – navedeno je u dosijeu Ćatića.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonom predviđenom roku biti predato u dalju nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti su provedene u suradnji s Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 10:29