StoryEditor
govor predsjednika xi-ja

Otkriva li odijelo predsjednika Xi-ja sljedeći korak Kine?

Piše fena  /  08.03.2023., 16:06h

Kina treba da poboljša svoju upotrebu vojnih resursa kao što su tehnologija, lanci snabdijevanja i nacionalne rezerve "kako bi ojačala svoju vojsku i pobijedila u ratovima", izjavio je u srijedu predsjednik Xi Jinping.

Xi je vrhovni zapovjednik kineskih oružanih snaga i trebao bi biti zvanično ponovo izabran za predsjednika ove sedmice.

Konsolidacija i unapređenje "integrisanih strateških sposobnosti" novi je zahtjev koji je postavila vladajuća Komunistička partija, poručio je Xi predstavnicima Narodnooslobodilačke vojske i vojne policije tokom godišnje sjednice parlamenta, javila je državna televizija CCTV.

Noseći kinesko odijelo u vojno zelenoj boji, podsjetio je vojsku da je mora predvoditi partija. Xi je prošle godine osigurao treći mandat šefa stranke bez presedana.

Kina treba bolje koristiti vojnu nauku, tehnologiju i industriju kako bi ojačala svoju vojsku i pobijedila u ratovima - rekao je Xi.

Zamolio je nacionalne laboratorije da ubrzaju svoja istraživanja u vojnoj tehnologiji kako se Kina ne bi morala oslanjati na strane države.

Također je izjavio da industrijski lanci opskrbe moraju biti otporniji i pozvao na veću izgradnju infrastrukture i stvaranje nacionalnih rezervi za potrebe vojske.

Xi nije precizirao koji su to "strateški rizici" koje vojska, kako je rekao, treba da riješi.

Kina zauzima sve uporniji stav prema Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, i nikada se nije odrekla upotrebe sile za vraćanje Tajvana pod svoju kontrolu, otoka koji odbacuje zahtjeve Pekinga na suverenitet nad njim, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 21:24