StoryEditor
turisti dolaze

Otkazivanje letova i štrajkovi nisu ugrozili turizam u Hercegovini

Piše desk  /  17.07.2022., 09:23h

Poljaci, Slovaci, Španjolci, Irci, Talijani i Amerikanci, uz domaće goste i iz susjedne Hrvatske, najčešći su gosti koji dolaze i trenutno borave u Međugorju i Hercegovini.

Otkazivanje i kašnjenje letova, kašnjenje prtljaga, štrajkovi na europskim aerodromima reflektirao se i na krajnje destinacije. Naime, zbog nedostatka radnika aviokompanije ne mogu funkcionirati, a tisuće putnika svakodnevno dobivaju obavijesti da su im letovi otkazani ili kasne. Trenutno, turisti do naše zemlje dolaze bez većih problema, a turistički djelatnici u Hercegovini s oprezom prate stanje u europskom avioprometu, jer vrhunac turističke sezone i masovniji dolazak gostiju očekuje se krajem srpnja i u kolovozu, prenosi BHRT.

Poljaci, Slovaci, Španjolci, Irci, Talijani i Amerikanci, uz domaće goste i iz susjedne Hrvatske, najčešći su gosti koji dolaze i trenutno borave u Međugorju i Hercegovini. Ovdašnji turistički radnici, kažu, kako oko 80 posto gostiju u Hercegovinu stižu cestovnim putem. Dvadeset posto njih dolazi zračnim linijama, pretežno preko Splitske i Dubrovačke zračne luke, koje posljednjih dana također bilježe otkazivanje letova.

Davor Ljubić, Udruženje turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje

"Mi ovdje u Hercegovini, sigurno nećemo previše toga osjetiti, jer vrlo malo je letova otkazano za Split i Dubrovnik, koliko znam konkretno za Split otkazano je do pet letova za Split, to je maksimalno 750 ljudi, ako ćemo zbog 750 ljudi osjetiti, to je nekih 20 posto za Hercegovinu nećemo, to je ono kakva je sad situacija. U Republici Hrvatskoj će tijekom sedam mjeseci biti otkazano od 50-70 letova, što nije velika brojka".

No, Međugorje je tek na početku sezone, kaže Ljubić, i najveće gužve se očekuju tek od konca srpnja i u kolovozu. Tek tada bi se, kažu turistički djelatnici, mogle osjetiti neke posljedice na broj gostiju zbog otkazivanja letova.

Željko Vasilj, voditelj Ureda Turističke zajednice Međugorje

"Čarter linije s Irskom, s Italijom, Libanonom, pa ćemo vidjeti, tu će se vjerojatno desiti neki poremećaji, međutim u ukupnoj našoj brojci posjeta i gostiju koji dolaze avioprijevozom, oni su skroman procenat i mi ne osjetimo neke posebne promjene po tom pitanju".

Turističke agencije koje dovode goste u Bosnu i Hercegovinu, kažu kako imaju dosta problema zbog otkazivanja ili kašnjenja letova i izgubljene prtljage, no, za sada nisu imali otkazivanja i posljedice po pitanju dolaska gostiju u našu zemlju.

Sanja Kaljužni, Turistička agencija "Fortuna" Mostar

"Zadnjih mjesec dana dosta aviokompanija otkazuje letove Wizzair, Eurowings, Lufthansa, koja je i najavila 2200 letova će otkazati do 1.9. Međutim, nama je uvijek jako bitno da dobijemo tu informaciju prije polaska putnika, tako da nađemo neku alternativu i uglavnom dođemo do rješenja".

Turistički djelatnici u Međugorju, ali i Hercegovini, se nadaju kako, otkazivanje letova u Europi i susjednoj Hrvatskoj, ni u predstojećem periodu neće ostaviti znatnije posljedice na turističku sezonu, koja je ionako kažu, u znaku oporavka nakon pandemije. Ranijih godina, prema procjenama, u Međugorje se godišnje slijevalo u prosjeku oko milijun hodočasnika, a ove godine očekuju da dostignu barem polovinu te brojke.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:17