StoryEditor
britanski mediji

Otkazano slanje britanskih padobranaca u BiH zbog snimke orgijanja vojnika u bazi

Piše desk  /  18.06.2022., 13:36h

U BiH i Kosovo u rujnu je trebalo otputovati oko 300 pripadnika britanske vojske.

Novi komandant britanskih oružanih snaga general Patrick Sanders otkazao je slanje padobranskog bataljona u BiH i na Kosovo nakon što je u objavljena ‘korozivna i štetna’ snimka na kojoj su navodno padobranci koji orgijaju u vojnoj bazi, piše Sky.

General-pukovnik Andrew Harrison, novi zapovjednik britanske vojske i pukovnik zapovjednika Padobranske pukovnije, napisao je u pismu da je general Sir Patrick Sanders “privremeno izgubio povjerenje” u 3. bataljun jedinice.

“Odluka CGS-a temeljila se na nedavnim disciplinskim incidentima na Vježbi Swift Response i u vojarni Merville. Jedinica prihvaća da je privremeno izgubila povjerenje zapovjedništva”, dodao je Harrison.

U BiH i Kosovo u rujnu je trebalo otputovati oko 300 pripadnika britanske vojske. Osam padobranaca stavljeno je pod policijsku istragu nakon što su snimljeni u orgijama s jednom ženom. Deseci drugih vojnika je gledalo, a neki su ih i bodrili. Prema Kraljevskoj vojnoj policiji, žena je bila civil koji je navodno prokrijumčaren u bazu oko 30 puta u proteklih pet mjeseci.

Sir Patrick je u svom pismu, do kojeg je došao Daily Telegraph, napisao da je utvrđeno da je navodno ponašanje u videu bilo sporazumno te da je Kraljevska vojna policija utvrdila da nije počinjen zločin. Ipak, naglasio je da je takvo ponašanje ‘neprihvatljivo, korozivno i štetno za ugled vojske, a može se protumačiti i kao ponižavanje žena’.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 03:27