StoryEditor
Roger Waters

Otkazani koncerti slavnog glazbenika: To je zbog mog stava o ratu u Ukrajini

Piše desk  /  25.09.2022., 16:02h

Suosnivač legendarne grupe Pink Floyd Roger Waters otkazao je koncerte planirane u Poljskoj zbog bijesa koji je izazvao njegov stav o ratu u Ukrajini, tvrde poljski mediji. Međutim, glazbenik tvrdi da je žrtva cenzure.

Predstavnik Tauron Arene u Krakovu, gdje je glazbenik trebao održati dva koncerta u travnju 2023., rekao je da se oni neće održati.

"Menadžer Rogera Watersa odlučio se povući - bez navođenja ikakvog razloga", kazao je Łukasz Pytko iz Taurona.

Web stranica za Watersovu koncertnu turneju This Is Not a Drill nema više navedene koncerte u Krakovu prethodno zakazane za 21. i 22. travnja. Očekuje se da će gradski vijećnici Krakova sljedeći tjedan glasati o prijedlogu da se Waters imenuje personom non grata, izražavajući tako "ogorčenje" zbog glazbenikovog stava o ratu u Ukrajini, prenosi Index.hr.

Optužio NATO da provocira Rusiju

Međutim, Waters negira Pytkove izjave i tvrdi da ni on ni njegov menadžment nisu otkazali njegove nadolazeće nastupe u Krakovu.

"Istina je da je gradski vijećnik u Krakowu, gospodin Łukasz Wantuch, zaprijetio da će održati sastanak tražeći od vijeća da me proglasi ‘personom non grata’ zbog mojih javnih nastojanja da ohrabrim sve uključene u katastrofalni rat u Ukrajini, posebno vlade SAD-a i Rusije, da rade na pregovorima o miru, umjesto da eskaliraju stvari prema gorkom kraju koji bi mogao biti nuklearni rat i kraj života na ovom planetu", kazao je u izjavi.

Waters je početkom ovog mjeseca napisao otvoreno pismo ukrajinskoj prvoj dami Oleni Zelenskoj u kojem je okrivio "ekstremne nacionaliste" u Ukrajini da su "tu zemlju doveli na put ovog katastrofalnog rata".

Kako piše britanski Guardian, 79-godišnji glazbenik je također kritizirao Zapad zbog opskrbe Ukrajine oružjem, okrivljujući posebno Washington. Waters je također osudio NATO, optužujući ga da provocira Rusiju.

Ovo inače nije prvi put da britanski kantautor izražava svoj stav o međunarodnoj politici. Tako je 2019. kritizirao humanitarni koncert u stilu Live Aida kojim se prikupljala pomoć Venezueli, tvrdeći da je to pokušaj onih koji podupiru SAD kako bi se ocrnila socijalistička vlada te države.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:23