StoryEditor

Otkazana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Livno

Piše D  /  19.01.2021., 04:01h

Sjednica Gradskog vijeća (GV) Livno, na kojoj je trebalo biti izabrano novo rukovodstvo tog tijela, ponovno je odgođena jer nije postignut politički dogovor oko formiranja vladajuće većine.

- Danas sam prije sjednice Gradskog vijeća zakazao sastanak predstavnika političkih stranaka i klubova, ali jednostavno još uvijek nema dogovora oko formiranja vladajuće većine - kazao je predsjednik Gradskog vijeća Livno u starom sazivu Sead Hadžijahić.

Dodao je kako će novi termin održavanja konstituirajuće sjednice biti određen kada predstavnici političkih stranaka usuglase stavove oko formiranja većine.

Najviše mandata u Gradskom vijeću Livna na izborima održanim u studenom 2020. godine osvojio je HDZ BiH (11), slijedi HDZ 1990 s osam i Hrvatska republikanska stranka s četiri mandata. Po tri vijećnika mjesta osvojili su SDA i Županijska neovisna lista, a SDP BiH dva.

Prema odredbama gradskog statuta, s obzirom da je za gradonačelnika izabran pripadnik hrvatskog naroda, mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebalo bi pripasti Bošnjacima no SDA i SDP BiH, koje pretendiraju na to mjestu, nisu postigle dogovor.

Josip Gelo iz HDZ-a BiH pozvao je na postizanje "sveobuhvatne koalicije zbog dobrobiti samog Livna".

- Svjesni smo da ovom gradu neki ne žele dobro i da rade na podjelama. Konačno moramo shvatiti, a ovo se odnosi na sve predstavnike političkih stranaka, da interes Livna treba biti ispred svega i da politikantstvu nije mjesto sada u ovom vremenu u kojem se Livno nalazi - poručio je Gelo.

Hrvatska republikanska stranka ne želi podržati kandidata SDA za predsjedavajućeg Gradskog vijeća te su najavili da će njihove glasove dobiti SDP-ova kandidatkinja.

- Imamo svoj objavljeni program na kojemu inzistiramo i ne zanima nas ništa drugo. Predstavnika SDA nećemo podržati za predsjednika Vijeća jer je proteklih osam godina SDA rukovodili Vijećem i ništa dobro nisu napravili za Livno - kazao je za Fenu predsjednik HRS-a Ivica Brešić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:45