StoryEditor
štrajk se nastavlja

Otkazan sastanak predstavnika Vlade ŽZH i Sindikata srednjih škola: "Kakvu bismo mi poruku poslali našim učenicima da prihvaćamo strah i šutnju"

Piše fena  /  03.02.2023., 15:55h

Za danas najavljeni sastanak predstavnika Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Sindikata srednjih škola ŽZH nije održan.

- Sastanak nije održan zbog toga što se premijer i ministar financija nisu pojavili i mi smo odbili, uz preporuku da nas mogu pozvati sutra ili neki drugi dan - kazala je novinarima predsjednica Sindikata srednjih škola ŽZH Jasmina Petric.

Dodala je kako sindikalisti neće odustati i da se štrajk nastavlja.

- Djeca nisu kriva za ovaj štrajk, a mi također odbijamo bilo kakvu odgovornost za ovaj štrajk. Već od srpnja prošle godine smo apelirali da će doći do štrajka i molili smo da se nešto poduzme. Međutim, nitko nije poduzeo ništa ni kada smo krenuli u štrajk i mi nećemo sudjelovati u otimačini slobodnih dana koja pripadaju djeci - poručila je Petric.

Komentirajući kalendar nadoknade izgubljene nastave, koji je predložila županijska ministrica obrazovanja Ružica Mikulić, Petric je kazala kako članovi Sindikata nisu konzultirani prilikom njegove izrade.

- Ispred srednjih škola kažem da nas taj kalendar ne zanima i nećemo sudjelovati u izradi. Ministrici smo sugerirali da kontaktira roditelje i da zajedno s njima, ukoliko bude interesa s njihove strane, izradi taj kalendar nadoknade. Naš stav je da taj kalendar nije u redu. Vidjeli smo kako izgleda kalendar koji je predložen osnovnim školama i predviđeno je da se radi devet subota, da se uzme cijeli raspust za Uskrs i da se radi do 23. lipnja. To je jedno nepošteno oduzimanje slobodnih dana učenicima - rekla je predsjednica Sindikata.

Požalila se i na, kako je kazala, javni linč i neopravdan pritisak na sindikaliste.

- Ministrica nas je izložila javnom mjerenju naših vrijednosti i jednom svojevrsnom linču. Postali smo predmet sprdnje na internetu. Čak nas je i jedan svećenik u Sovićima usporedio s djelatnicima čistoće i rekao da se neopravdano bunimo jer djelatnici u čistoći rade za 800 marak. U Skupštini ŽZH se moglo čuti od nekih zastupnika da ulica ne treba donositi odluke i time je nas sve nazvao nekakvim uličarima koji dolaze nešto tražiti. Prosvjeta je u razvijenim i demokratskim društvima jedna krema društva, a ovdje smo ulica - kazala je Petric.

Ministrica Mikulić ranije je govorila i o beneficijama koje imaju zaposlenici u prosvjeti u ZHŽ-u, međutim predsjednica Sindikata navela je kako su sve te pobrojena stvar, poput otpremnina pred odlazak u mirovinu, naknada za topli obrok, prijevoz, regres, definirane Zakonom o radu, a ne nekim posebnim statusom prosvjetnih djelatnika.

- Ovo nije samo borba za naša prava, već je ovo borba za obranu našeg dostojanstva. Mi u sektoru obrazovanja smo postali nekakva javna igračka. Ne sjećam se da je ikada netko javno rastezao nečiju plaću kao što je to počela raditi ministrica Mikulić, čak ni u privatnom sektoru nisam čula za takve primjere. Pokazala je da uopće ne zna kolike su plaće u sektoru obrazovanja, a mi smo je demantirali time što smo objavili javno naše platne liste. Ministrica je objavila i tekst prijedloga kolektivnog ugovora bez dogovora s nama. Pregovaranje je pregovaranje i u njemu sudjeluju dvije strane, a sve što ministrica radi su jednostrane odluke - kazala je Petric.

Ponovila je kako učenici moraju što prije sjesti u školske klupe.

- Djeca moraju krenuti na nastavu što prije i to ne ovisi o nama. Mi smo djeci drugi roditelji i odgajamo ih, s njima smo svaki dan. Mi nećemo odustati, štrajk će trajati koliko god bude potrebno. Kakvu bismo mi poruku poslali našim učenicima da prihvaćamo strah i šutnju i da sada sve prekinemo. Poručujem da nećemo odustati – zaključila je Petric.

Što se tiče Sindikata osnovnih škola, predsjednik tog sindikata Slaven Ljubić kazao je da dogovor o prekidu štrajka još nije postignut.

- Članstvo se još uvijek izjašnjava o ponudi Vlade. Prema sporazumu, učenici devetih razreda osnovnih škola na području ŽZH vraćaju se u učionice nakon dvadeset dana štrajka. Mogu reći da se agonija nastavlja – rekao je Ljubić za Fenu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:16