StoryEditor
Biden produžio važenje uredbe

Otežane integracije Zapadnog Balkana u transatlantske institucije prijetnja po nacionalnu sigurnost SAD-a

Piše fena  /  15.06.2024., 18:08h

Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Država, produžio je za godinu dana uredbu o izvanrednim mjerama za područje Zapadnog Balkana.

U objavi Bijele kuće navedeno je da strane koje ugrožavaju mir i napore u stabilizaciji Zapadnog Balkana predstavljaju prijetnju po američku vanjsku politiku, prenosi Glas Amerike.

- Potezi koji ugrožavaju mir i međunarodne napore u stabilizaciji stanja na Zapadnom Balkanu, uključujući nasilje i aktivnosti koje koče napredovanje ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, predstavljaju izuzetnu prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Sjedinjenih Država - precizirano je u saopćenju o produženju važenja uredbe.

Navedeno je i da je 26. lipnja 2001. uredbom pod brojem 13219 tadašnja administracija proglasila izvanredne mjere na području Zapadnog Balkana – i to u skladu sa Zakonom o međunarodnim izvanrednim ekonomskim ovlastima.

To je, kako je ukazano, primijenjeno kao vid rješavanja prijetnji nacionalnoj i vanjskoj politici SAD-a.

- Osoba koje pomažu, sponzoriraju ili podržavaju nasilje u bivšoj Makedoniji, sada Sjevernoj Makedoniji, ali i drugim dijelovima regiona i aktivnosti kojima se opstruira primjena Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija donijete 10. lipnja 1999. - navedeno je u priopćenju.

Ukazano je da je sadržaj uredbe izmijenjen 2003, da bi se primijenili dodatni koraci u vezi s ometanjem primjene Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. prema Sjevernoj Makedoniji.

Uz to, lipnja 2021. prošireno je važenje uredbe na nacionalnom nivou.

Tada je precizirano da stanje na prostoru bivše Jugoslavije i Albanije u posljednja dva desetljeća, uključujući podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada zemlje, kao i široko rasprostranjenu korupciju u vladama i institucijama na Balkanu, ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju.

- Otežane su i pune integracije u transatlantske institucije, što predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Sjedinjenih Država - navedeno je u priopćenju Bijele kuće.

Dnevnik.ba

11. srpanj 2024 18:06