StoryEditor

Otac učenice i propovjednik nahuškali ubojicu koji je odrubio glavu učitelju u Parizu

Piše D  /  19.10.2020., 11:10h

Islamski propovjednik i otac učenice koja je pohađala školu u kojoj je predavao ubijeni profesor proglasili su fetvu zbog pokazivanja karikatura Muhameda na nastavi, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, prenosi Index.hr.

"Oni su očito proglasili fetvu protiv profesora", rekao je Darmanin u intervjuu.

Podsjetimo, francuskog profesora Samuela Patyja je u Parizu ubio tinejdžer porijeklom iz Čečenije, nakon čega mu je odrubio glavu, snimio ju i objavio na društvenim mrežama. Paty je ubijen u petak popodne, kad se vraćao kući iz škole u kojoj predaje.

Otac učenice iz škole u kojoj je predavao Paty, kao i jedan islamski propovjednik kojeg francuski mediji opisuju kao radikalnog islamista, uhićeni su nakon brutalnog smaknuća profesora jer su proglasili fetvu protiv Patyja.

Otac 13-godišnje učenice, Brahmin Chnina, je zbog Patyjevog pokazivanja karikatura Muhameda tijekom predavanja o slobodi govora pozvao na "mobilizaciju" protiv profesora te je zatražio da mu se da otkaz u školi. 

Chnina je na društvenim mrežama objavio profesorovo ime i prezime te adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana prije napada.  

Na mobitelu ubojice, 18-godišnjeg Aboulaha Anzorova, koji je ubijen u okršaju s policijom, pronađena je fotografija profesora Patyja i poruka u kojoj priznaje ubojstvo. 

Svjedoci su ispričali kako je ubojica viđen u petak u školi, pri čemu je ispitivao učenike gdje može pronaći Patyja.

Francuska policija uhitila je 11 osoba, među kojima su islamski propovjednik i otac učenice koji se na pokazivanje karikatura Muhameda žalio na društvenim mrežama.

Istražitelji nisu objavili je li ubojica imao ikakve veze sa školom ili je djelovao neovisno zbog objava na društvenim mrežama. No, dio njegovih rođaka je među uhićenima, a njegova polusestra se 2014. priključila Islamskoj državi. Njezina trenutna lokacija je nepoznata.

Jučer su diljem Francuske održani skupovi u znak podrške Samuelu Patyju. Veliki pljesak odjeknuo je na Place de la République u središtu Pariza, a okupljeni su nosili transparent "Je suis enseignant" (ja sam učitelj).

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je napad imao sva obilježja "islamističkog terorističkog napada" i da je učitelj ubijen jer je "poučavao o slobodi izražavanja".

Place de la République u Parizu prepun je ljudi koji su se okupili u znak podrške Patyju. Nakon minute šutnje otpjevana je francuska himna Marseljeza. 

Slični skupovi održani su u Lyonu, Toulouseu, Strasbourgu, Marseilleu, Bordeauxu i drugim gradovima. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:40