StoryEditor
potraga za matejem

Otac ubijene Tijane Jurić: "Tko je napravio tu snimku gdje Matej navodno pliva u Savi. Tri su ključne stvari"

Piše desk  /  13.01.2022., 10:00h
Igor Jurić, otac brutalno ubijene djevojčice Tijane Jurić, posljednjih je dana dosta aktivan u potrazi za Matejem.

"Iako sama situacija govori drugačije, ipak se nadam da postoji to čudo da će se Matej Periš vratiti živ", kaže u razgovoru za Telegraf.rs Igor Jurić, otac ubijene djevojčice Tijane Jurić i osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Danas je 14. dan potrage za mladim Splićaninom, a za njegovom Tijanom trajala je 12. Jurić Nenadu Perišu poručuje da piše i pamti tko je što pisao i da učini oni što on nije, prenosi Index.

"Nisam imao snage za to, a to je da tuži sve koji na tako monstruozan način izvještavaju i putem direktnih televizijskih prijenosa, elektronskih i tiskanih medija o momku koji nijednim gestom nije pokazao, niti se tako ponašao u prethodnom periodu, a da bi se od njega pravio narkoman i ostalo", kaže Jurić.

Prepričao je susret s Nenadom Perišem.

"Ja sam mu samo govorio riječi izuzetne podrške, govorio sam mu o našem iskustvu i kroz što smo mi prolazili. On doslovno nije imao snage da išta kaže, samo je zaplakao i šutnjom je rekao mnogo više nego da je progovorio bilo što", kaže Jurić.

"Generalno suosjećam s obiteljima nestalih, a poistovjetio sam se na mnogo načina sa samim Nenadom. Svaka riječ je bila suvišna. Potpuno razumijevanje u pogledu je nešto što je više nego dovoljno", priča.

Savjet obitelji Periš

Dao mu je i savjet.

"Rekao sam mu ono kroz što smo mi prolazili. Rekao sam mu da će morati istrpjeti mnogo nepravde. Da će pročitati mnogo groznih i loših stvari o sinu i rekao sam mu kako vrijeme bude prolazilo, da će biti sve teže i što se tiče tih natpisa i tekstova, ali i što se tiče samih njegovih osjećaja, ali da sam potpuno siguran da će saznati pravu istinu što je, na kraju krajeva, trenutno najvažnije.

Naravno da se svi nadamo da se Matej pronađe živ i najvažnija je ta istina, što se zapravo dogodilo, ako ništa drugo bar da se pronađe tijelo", kaže Jurić.

Prošao je 13. dan potrage.

"Najmanje je sada bitno je li itko od nas gubi nadu. Ono u što sam potpuno siguran i znajući i poznavajući ljude koji traže svoje najmilije je to da ni Nenad Periš, a ni članovi njegove obitelji nikada neće izgubiti nadu. Što se mene tiče, naravno da je obeshrabrujuće da 13 dana nema nikakvog pomaka, i to je svima nama jasno, ali niti obitelj, a ni mi ne trebamo gubiti nadu, ni prestati s potragom", kaže.

Kaže da je snimka iz Save ključna

Onda je komentirao i samu potragu. Jučer su otkrivene neke važne informacije. Među njima i informacija da je snimka nekoga ili nečega u Savi autentična. No nije potvrđeno radi li se o nekoj osobi ili predmetu jer se sa snimke to ne može razaznati.

"Meni je zaista ta snimka kad neko pliva Savom ključna. Tri su ključna pitanja u vezi sa snimkom. Misteriozno mi je tko je napravio tu snimku. To je prvo pitanje.

Drugo pitanje je ako je netko snimao, a na snimci nije Matej, onda tko je na toj snimci, od kada je snimka i zašto je puštena nakon nestanka, a ako je Matej onda je pitanje zašto odmah ronioci sutradan nisu krenuli i tražili Mateja upravo na mjestu gdje je on viđen. Gdje se vidi kako pliva. To su ključne stvari vezane za istragu", kaže Jurić.

"Ja sam s roniocima razgovarao. Onda su mi oni rekli da je njima ključna i najbitnija stvar gdje je netko viđen, jer su sami uvjeti za traženje u rijekama jako specifični i njima je jako bitno da se pretražuje teren, odnosno rijeka na mjestu gdje je zadnji put viđena osoba. To je ozbiljni misterij, možda i propust koji se treba razriješiti", kaže.

Jurić je upitan misli li da je na snimci Matej.

"Ne mogu o tome prosuđivati, ali smatram i po nekim našim teorijama da se on jednostavno nije utopio i da je tu posrijedi nešto drugo", kaže.

"To je za mene pitanje"

Vratio se na teorije o drogi.

"Moje pitanje je zašto su određeni mediji upravo tu priču plasirali u javnost posljednjih dana potpuno bezrazložno, da je dečko bio pod utjecajem psihoaktivnih supstanci i da se čak spominje i njegova seksualna orijentacija, što je strašno. To je za pitanje. Ali njegovo kretanje ne odaje bilo što", kaže Jurić.

"S druge strane, iz razgovora s njegovim prijateljima s kojima sam u kontaktu, mogu kazati i tvrditi da Matej nije koristio ništa od psihoaktivnih supstanci", rekao je Jurić.

Vratio se na snimke.

"Tko imalo poznaje taj kraj, on je potpuno svjestan da u tom kraju, da je ta trasa kojom se kretao Matej pokrivena kamerama. Ne postoji stambena jedinica koja nema kameru i snima kretanje pješaka. Tako da, ako je pušten jedan dio snimaka koji nije utjecao na sam tijek istrage, onda je pitanje zašto nije i ostatak, da bi se moglo saznati što se događalo te večeri", rekao je.

"Iako sama situacija govori drugačije, ipak se nadam da postoji to čudo i da će se Matej vratiti živ", odgovara Jurić na pitanje vjeruje li da je Matej živ.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 07:04