StoryEditor
INTERVJU ZA EL MUNDO

"Osvojio sam više glasova nego Komšić i Džaferović zajedno. I Nijemac kaže da se budućnost BIH neće konstituirati s Dodikom. Tko je on?"

Piše Hina  /  23.01.2022., 13:59h
Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je u intervjuu za španjolske novine El Mundo da je "BiH propali projekt" i da je najbolje rješenje za državu da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati "razdvoje na civiliziran način".

"BiH neće moći opstati zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, jako su nezadovoljna. Muslimani žele stvoriti unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod", izjavio je Dodik (63).

"Naša politika nije usmjerena na secesiju. Govorimo o drugačijoj mogućnosti, temeljenoj na procjeni da BiH neće biti uspješna kao država. Bude li tako, najbolje je razdvojiti se na civiliziran način", dodao je.

Naglasio je kako Srbi neće "početi rat kako bi se odcijepili", ali je ponovio da je najbolje razdvojiti se "ako se ne može živjeti zajedno". Istaknuo je da Srbi "brane politički proces" prema postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu "besmislene".

Rekao je i kako BiH postoji kao država jedino zbog pritiska međunarodne zajednice. "To je eksperiment stranaca", naglasio je Dodik. "Prvo što predlažem jest da stranci prestanu upravljati ovom zemljom jer je ona jedina kolonija koja trenutačno postoji u Europi. Neka nas puste pronaći konsenzus, ako je moguće", izjavio je.

Dodik smatra kako europski visoki predstavnik Christian Schmidt nema pravo uvoditi zakon u BiH. "Na izborima prije tri godine sam osvojio najviše glasova, puno više nego dvojica mojih kolega iz Predsjedništva zajedno. I sada dođe taj Nijemac i kaže kako se budućnost BiH neće konstituirati s Dodikom. Što on misli, tko je on?" rekao je.

"BiH je jedan propali projekt (...). BiH se nalazi pred teškom krizom. Nije ta kriza nastala sada, ona je oduvijek tu. BiH je sinonim za krizu", zaključio je.

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 03:06