StoryEditor
ilustracija

Osvanuo zanimljiv video: Znate li koje bh. mjesto je prije 7300 godina bilo najnaseljenije u Europi?

Piše desk  /  12.06.2022., 14:27h

Najnaseljenije područje u Europi u periodu između 5.350. i 5.250. godina prije nove ere bilo je Okolište kod Visokog, danas poznato neolitsko nalazište, tako se barem navodi na YouTube ilustraciji za čiju točnost ne možemo jamčiti. U tom periodu Okolište kao najnaseljenije mjesto imalo je od 909 do 1.366 stanovnika.

Na spomenutoj snimci prikazane su najnaseljenije aglomeracije u Europi od prvih civilizacija do danas. Prikazano je 11 najvećih gradova po broju stanovnika u Europi od 7000. godine prije nove ere do 2020. godine, a bh. mjesto bilo je najnaseljenije područje u prapovijesnom razdoblju, piše Klix.ba.

Okolište kod Visokog je poznato neolitsko nalazište koje pripada butmirskoj kulturi. Proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kao arheološki lokalitet, Okoliš je otkriven 1966. Te je godine Alojz Benac izvršio manja sondažna istraživanja i već je tada bilo jasno da se radi o bogatom i dobro očuvanom neolitskom naselju s ostacima kakanjske i butmirske kulture. Nakon ovih istraživanja vršena su zaštitna iskapanja u dva navrata (1983. i 1986. godine) u organizaciji Gradskog muzeja u Visokom.

U okviru znanstveno-istraživačkog projekta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine "Butmirska kultura – neolitske populacije središnje Bosne", koji se od 2002. godine realizira u sradnji s Rimsko-germanskom komisijom Njemačkog arheološkog instituta u Frankfurtu i Sveučilišta u Bambergu i Kielu te Gradskog muzeja u Visokom, vršena su istraživanja i u Okolištu.

Tijekom iskapanja otkriveno je ukupno sedam nadzemnih kuća, slabije ili vrlo dobro očuvanih. Unutar nekoliko kuća otkrivene su kalotaste peći, ognjišta unutar i izvan nastambi, veći broj radionica, odnosno žrvnjišta i radionice za izradu kamenog alata, te velik broj različitih jama. Od pokretnog arheološkog materijala najbrojnija je keramika.

Nova radiokarbonska analiza svrstava nalaze iz Okolišta svrstala je u vremena: 5226–5086, 5114–4918, 4805–4710, 4779–4570 i 4776–4477. prije nove ere.

YouTube kanal Gozhda ima za cilj je pretvoriti širok spektar podataka, statistike i informacija u zanimljive, visokokvalitetne videozapise i slike, dodajući vrijednost, pokret i umjetničku dimenziju, navodi se.

"Stanovništvo ovih europskih gradova je zabilježeno prema povijesnim podacima i moguće su male greške i fluktuacije jer su ovi podaci vrlo stari i točni brojevi su nemogući, ali nakon višednevnog kontinuiranog istraživanja sastavio sam ovaj video i dao sve od sebe da ovo napravim što točnije podatke. Također, zastave uz naselja date su prema današnjoj lokaciji gradova i kako bi ljudi bolje razumjeli jer svi nisu povjesničari i zato što neke od drevnih zastava nedostaju", stoji u opisu videa.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:13