StoryEditor

Osumnjičeni za ratne zločine Armije BiH se kriju u Americi godinama

Piše D  /  15.10.2019., 12:10h

Kako navodi list, on će u saveznom sudu u St. Louisu biti saslušan, kako bi se odlučilo o zahtjevu za izručenje bh. vlasti.

U zahtjevu za izručenje se navodi da je Kostjerevac, koji je služio u Prvoj muslimanskoj brigadi Armije RBiH, silovao ženu u osvojenom selu nakon što su je bošnjačke snage uhitile 17. rujna 1992. godine.

"Žena, koja je bila susjeda Kosterjerevca, rekla je da ju je kasnije nekoliko puta silovao čuvar na drugoj lokaciji. Višestruki napadi uzrokovali su pobačaj, a 5. veljače 1993. puštena je u razmjeni zarobljenika", navedeno je, uz napomenu da je o ovim događajima svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2005. godine.

Ovo nije jedini osumnjičeni za ratni zločin koji se skriva u Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvatski logoraši su u više navrata govorili kako se osumnjičeni za logore Armije BiH u dijelu Mostara koji je bio pod kontrolom Armije BiH također godinama skrivaju u SAD-u, ali nitko ništa konkretno nije poduzeo kako bi osumnjičeni bio izveden pred lice pravde.

Drugim riječima, Amerika predstavlja sigurno utočište osumnjičenicima za ratne zločine iz BiH koji su bili pripadnici Armije BiH. Stanje se može promijeniti kada se pokaže politička volja da se problem riješi, što smo mogli vidjeti u slučajevima Raseme Handanović Zolje i Edina Džeke. Zašto nema iste volje da se ovi predmeti riješe je pitanje na koje odgovor treba dati Veleposlanstvo SAD-a u BiH i domaće  istražne agencije, prenosi Pogled.ba.

Kostjerevac je agentima FBI-ja rekao da je u pritvoru vidio ženu za koju je rekao da mu je bila susjedai supruga bivšeg druga iz razreda, ali je negirao da ju je silovao, već je tvrdio da joj je dao hranu i  pružio joj zaštitu kada su je drugi pokušali ubiti.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:45