StoryEditor
Peter Gašparovič

Osuđeni šef kontraobavještajne službe Slovačke pobjegao u Mostar i zatražio azil

Piše desk  /  29.02.2024., 11:56h

Bivši šef Kontraobavještajne službe Slovačke, koji je osuđen za korupciju i odslužio dvije trećine kazne, tijekom izlaska na dopust je došao u Bosnu i Hercegovinu gdje je zatražio azil, otkriva Detektor.

Peter Gašparovič, kontraobavještajni šef u Obavještajnoj službi Slovačke ušao je u Bosnu i Hercegovinu 29. studenog prošle godine preko graničnog prijelaza Bijača. On je u tom trenutku na uvjetnom otpustu nakon odležane dvije trećine kazne od ukupno 22 mjeseca zatvora zbog korupcije.

Automobil škoda bratislavskih registarskih oznaka identičnih onima s kojima je Gašparovič ušao u BiH, novinari su početkom veljače pronašli parkiran tik ispred ulaza u zgradu u ulici Blajburških žrtava u Mostaru.

Stanari i radnici okolnih firmi s kojima su razgovarali novinari Detektora i Istraživačkog centra “Jan Kuciak” (ICJK) znatiželjni su jer nemaju puno posjetitelja iz Slovačke, ali vlasnika automobila još uvijek nisu uspjeli upoznati, piše Detektor.ba.

U jednom stanu novinari su uspjeli da pronađu osobu koja fizički liči na osobu sa potjernice slovačke policije, a novinar ICJK-a Tomaš Madlenak siguran je da je na vratima stana vidio Gašparoviča. Na osnovu drugih neslužbenih potvrda iz najmanje dva sigurnosna izvora te susreta na vratima, Detektor i ICJK mogu potvrditi da je Gašparovič nastanjen u Mostaru.

Dugogodišnji novinar slovačkog Aktualityja Jan Petrovič pojašnjava kako se Gašparovič iz pozicije visokorangiranog službenika umiješao u mrežu kriminala otkrivenu u Slovačkoj.

“On je bivši šef kontraobavještajne službe SBS-a za vrijeme [prethodne] vladavine Roberta Fica i jedan je od visokopozicioniranih pripadnika državnih snaga bezbjednosti koji je zapravo završio u mreži istraga koje su pokrenute nakon promjene vlasti, kada je u Slovačkoj rečeno da policija ima odriješene ruke i da također može da istražuje zločine koji dopiru do visokih krugova, bilo u snagama sigurnosti ili u politici”, objašnjava Petrovič.

Gašparovič je treća osoba koju su novinari Detektora i ICJK-a otkrili u BiH, u koju su ranije, bježeći od zatvorskih kazni, stigli Marian Kučerka i Jan Kalavsky, visokorangirani službenici slovačke Nacionalne agencije za kriminalitet (NAKA), prvi osuđen pravosnažno, a drugi prvostupanjski zbog umiješanosti u slučajeve korupcije i zloupotrebe položaja.

Peter Gašparovič, 43-godišnjak iz Pezinoka nadomak Bratislave, u Slovačkoj je osuđen na zatvorsku i novčanu kaznu nakon učešća u korupcijskoj aferi koja je uključivala jednog slovačkog biznismena.

Ovaj bivši šef kontraobavještajnog odjela Slovačke tajne službe na optuženičkoj klupi se našao 2020. godine, nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove, kada je otkriven veliki broj korupcijskih afera i umiješanosti visokih dužnosnika policije, poreske uprave i SIS-a u kriminalne radnje.

Značajan broj slučajeva otkriven je u velikim akcijama poput one kodnog naziva “Juda”, u kojoj je uhićen i bivši rukovoditelj policije Milan Lučansky, koji je kasnije u pritvoru počinio samoubojstvo.

Priča koja je Gašparoviča dovela do presude počinje 2018. godine, kada je prvobitno optužen za ucjenjivanje vlasnika privatne kompanije. Ovaj biznismen naišao je na probleme s policijom i poreskim istražiteljima, zbog kojih je firma nakon cijelog slučaja bankrotirala.

Prije bankrota, Porezna uprava Republike Slovačke zamrznula je cjelokupnu imovinu kompanije, a vlasnik je tvrdio da je od njega pokušana iznuda u novcu. Nakon tog razgovora, prema presudi, on se sastaje s dva pripadnika Slovačke tajne službe, od kojih je jedan Peter Gašparovič.

Dvojica obavještajaca biznismenu su priopćili da, ukoliko želi da njegovi problemi nestanu, treba da im plati najmanje 350.000 eura, kao i da će taj novac, ako se bude ponašao dobro, dobiti nazad kroz nezakoniti povrat poreza. On je, prema presudi, platio 200.000 eura, koje su osobe iz porezne uprave podijelile s Gašparovičem i drugim obavještajcem, ali je slovački biznismen ovaj slučaj prijavio policiji i on je na kraju dobio sudski epilog.

U optužnici protiv Gašparoviča se navodi kako je policija, nakon ubojstva novinara Kuciaka i otkrivanja brojnih afera, rasvijetlila i onu u kojoj je uhićen Gašparovič, protiv kojeg su optužbe za iznudu prekvalificirane pa je prvostupanjskom presudom Specijalnog suda godinu dana kasnije proglašen krivim za direktnu korupciju i osuđen na 11 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 50.000 eura.

Poslije njegove žalbe na ovu presudu, Vrhovni sud Slovačke je, drugostupanjskom presudom iz ožujak 2022. godine, odlučio kako djela za koja je Gašparovič osuđen trebaju biti prekvalificirana u indirektnu korupciju, za što su predviđene mnogo manje kazne. Uz tu odluku, Gašparovič je osuđen na 22 mjeseca zatvora i 20.000 eura novčane kazne.

Kako je Gašparovič vrijeme provodio u pritvoru još od uhićenja u prosincu 2020. godine, odlukom iz kolovoza 2022. pušten je na uvjetnu slobodu, jer je odslužio dvije trećine kazne.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:30