StoryEditor

Osuđen džihadist iz BiH koji je za Islamsku državu ratovao u Siriji

Piše D  /  22.11.2017., 04:11h

Kekić je proglašen krivim jer je u ožujku 2015. preko Turske otputovao u Siriju i tamo se pridružio jednoj postrojbi koja je djelovala u sastavu terorističke organizacije Islamska država.

U toj je postrojbi ratovao do početka listopada 2015. godine, nakon čega se vratio u BiH kada je uhićen i nakon toga kazneno procesuiran.

U lipnju oslobođen

Presudom koju je sud donio danas preinačena je ona što ju je u lipnju izreklo prvostupanjsko vijeće, koje je Kekića oslobodilo krivnje po navodima iz iste optužnice, na što se Tužiteljstvo BiH žalilo. 

Prizivni odjel državnog suda prihvatio je tu žalbu i poništio prvostupanjsku presudu te je naložio novo suđenje koje je i dovelo do osuđujuće presude.

Predsjedatelj sudskog vijeća sudac Miloš Babić kazao je kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Kekić bio u Siriji i tamo se borio za IS kao pripadnik postrojbe pod nazivom "Enver Alwaki".

Tužiteljstvo BiH pozdravilo ovu presudu

Iz Tužiteljstva BiH pozdravili su izricanje ove presude ističući kako je ona dokaz odlučnosti pravosuđa BiH za kažnjavanje kršenja zakonskih odredbi kojima je zabranjeno pridruživanje inozemnim paravojnim postrojbama.

"S ovom presudom, u ovom trenutku nema oslobađajućih presuda koje se odnose na kaznena djela vezana za odlaske državljana BiH i sudjelovanje na ratištima Sirije i Iraka", izjavio je glasnogovornik državnog tužiteljstva Boris Grubešić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:13