MOSTAR, 6. marta (FENA) – Medžlis Islamske zajednice Mostar organizirao je u srijedu u mostarskom Centru za kulturu javno predstavljanje idejnog projekta Interkulturnog centra ”Mevlana”. (Foto FENA/Branka Soldo)BRANKA SOLDO -
StoryEditor
grad mostar

Osuda nedopustive propagande na štetu mira u Gradu Mostaru

Piše desk  /  08.03.2024., 18:26h

Grad Mostar poziva na prestanak manipulativnog djelovanja Islamske zajednice, kao i svih drugih političkih aktera u Bosni i Hercegovini, koje ima za cilj pritisak na institucije Grada, a za direktnu posljedicu podizanje tenzija i dovođenje u zabludu svih žitelja Mostara.

Manipulativno i neutemeljeno djelovanje koje se lažno kvalificira legitimnim zahtjevima prema Gradu Mostaru od strane Islamske zajednice i njezinog rukovodstva izaziva stanje zabrinutosti kod žitelja Mostara i generira strah.

S ciljem zaustavljanja ovakvih djelovanja apeliramo na razumno ponašanje i izražavamo zabrinutost kako svi oni koji šire propagandu i manipuliraju na osnovu pravno, moralno i na sve druge načine neosnovanih zahtjeva imaju za cilj izazivanje incidenata u Mostaru.

Posebno zabrinjava kada jedan od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine javno širi propagandu koja se zasniva na zlonamjernim interpretacijama. Ipak vjerujemo kako gospodin Bećirović nije do kraja upoznat sa činjenicama oko predstavljenog zahtjeva, a cijeneći kako se radi samo o nesmotrenosti ne dovodimo u pitanje dobronamjernost prema Mostaru.

Zbog odgovornosti prema svim našim stanovnicima u nastavku donosimo činjenice koje se zanemaruju širenjem lažne propagande kako se kroz institucije grada bilo koga marginalizira ili diskriminira. Donošenjem različitih odluka kroz Gradsko vijeće i djelovanjem Gradske uprave stvaraju se preduvjeti s ciljem privlačenja investicija, a dio njih se trenutno i realizira. Ovome uspjehu svjedoče brojni objekti u izgradnji na cijelom prostoru Grada Mostara.

Projekt “Mevlana“ na lokalitetu koji se manipulativno naziva “ Lakišića harem“

Najavljeni projekt gradnje Interkulturalnog centra “Mevlana“ na lokalitetu koji se bez bilo kakvoga temelja naziva “Lakišića harem“ od strane Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice Mostar, analiziran je u nadležnim tijelima Grada Mostara i zaključeno je kako projekt nema osnovne pretpostavke za ulazak u proces izdavanja dozvola.

Najavljeni projekt ne zadovoljava dva osnovna preduvjeta:

1. Vlasništvo nad predmetnim zemljištem

2. Regulacijskim planom na predmetnoj lokaciji planiran je gradski trg

Zemljište označeno kao k.č. 1785/1, 1771,1772,1773,1774,1775, D k.č. 1770 i 1769, K.O. Mostar II novi premjer Ito po starom premjeru odgovara 1228/8, 1322/1, 1322/2, 1322/3, 1322/6 i 1323 K.O. Mostar na kojem Medžlis Islamske zajednice želi graditi objekt nije sada, a nikada nije niti bio u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice. Druga činjenica koja se tiče lažnog nazivanja ove lokacije “Lakišića haremom“, jest da ako je i postojao harem nekada na predmetnom području od 1884. godine sasvim sigurno ne postoji što je u svojim ranijim izjavama potvrdio i reis Kavazović a isto je vidljivo i u svim povijesnim dokumentima. Iz navedenoga je vidljivo kako manipulacija započeta ususret doček Nove 2024. godine s tezom kako se proslava organizira na nečijim kostima, haremu i zemljištu Islamske zajednice, a nastavljena zahtjevom za izgradnju “Mevlane“ nema nikakvog pravnog, moralnog, niti bilo kojeg drugog temelja.

Uvažavajući navedene činjenice pozivamo na prestanak zlonamjerne propagande s ciljem pritiska na institucije Grada Mostara kao i na prestanak protupravnog djelovanja Medžlisa Islamske zajednice i obmanjivanja javnosti.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 19:43